Уругвајски фудбалер изазвао скандал у Италији

Srna
Уругвајски фудбалер изазвао скандал у Италији

РИМ - Случај уругвајског фудбалера Луиса Суареса, који игра за шпанску Барцелону, а требало је да се пресели у Италију, попримио је размере скандала, јер му је намештен испит из италијанског језика, неопходан за добијање дрзављанства, иако не зна ни речи тог језика.

 

"Не може бити једноставније: ми прихватамо богате, а мрзимо сиромашне", написала је новинарка портала ТПИ.ит, Лара Томасета.

Скандал је изазвао оштре рекације јавности и конкретне акције тузилаштва које већ испитује и утврђује одговорност умешаних, не само из света спорта, већ и руководилаца до сада престижне институције Универзитета за странце у Перуђи. Под истрагом су ректор и генерални директор универзитета и неки наставници који су учествовали у читавој фарси.

Пришлускивање финанцијске полиције открива срамну улогу оних који би требало да буду ауторитети.

"Не повезује речи", "да, али он зарађује 10 милиона по сезони, не моземо га оборити", или " учи напамет фразе", ово је део пресретнутих разговора који су објављени у медијима.

Фудбалеру који не зна ни речи италијанског питања из испита су дата унапред да научи напамет одговоре, а испит који за обичне смртнике траје два и по сата он је завршио у неколико минута.

"Суарез је показао да поседује све квалитете да постане перфектан Италијан, од оних који верују да земља припада сналазљивим, а не способним, лукавим, пријатељима пријатеља, онима које порепоручују, који су сервилни према богатима, онима који следе интересе пре правила, арогантним који могу себи да приуште куповину резултата до којих треба доћи заслугама", пише портал ТПИ.ит

Скандал је још једном ставио у центар пазње и актуелизовао полемику о питању које већ низ година није решено у Италији: право на аутоматско дрзављанствтво, (правни термин "Иус соли" ) што значи да они који су рођени у једној земљи аутоматски имају право на дрзављанство, без обзира на порекло родитеља.

Према вазечем закону у Италији, деца родитеља који су пореклом странци, чак и ако су рођени у Италији, да би добили дрзављанство када постану пунолетни морају да испуне све захтеве, као неко ко је тек дошао.

Да би неко могао тразити италијанско држављанство мора да има најмање три године боравка, личну карту, и стални приход који не мозе бити мањи од 9.000 евра годишње, а наравно и положен испит из знања италијанског језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана