УЕФА не прашта, Сити избачен на двије сезоне из Лиге шампиона

Б92
УЕФА не прашта, Сити избачен на двије сезоне из Лиге шампиона

УЕФА је донијела одлуку да Манчестер сити неће моћи да се такмичи у наредне двије године у европским клупским такмичењима.

У Ниону је такође одлучено да се клуб казно новчано и то са 30 милиона евра због кршења Правилника о финансијском фер-плеју.

Оштрина казне само потврђује колико у УЕФА озбиљно схватају правило које су установили 2011. године и које је клуб са “Етихада” раније већ крхшио.

Финансијско контролно тијело УЕФА пронашло је неправилности у пославању шампиона Енглеске и то прије свега кроз “надувана” спонзорства.

Њемачки магазин “Шпигел” је објавио низ докумената прошле године у којима се показује да је Сити покушао да сакрије стварне изворе прихода.

Клуб има право жалбе Суду за спортску арбитражу са сједиштем у Лозани.

Недуго по објављивању одлуке огласио се саопштењем и клуб са “Етихада”.

“Разочарани смо и изненађени. Клуб је одувијек антиципирао јасну потребу да се истражи независно тијело и затражили смо да се размотре непобитни докази који иду у прилог нашој позицији.

У децембру 2018. главни истражитељ УЕФА је јавно предложио санкцију коју је намјеравао да изрекне Манчестер ситију прије него што је било каква истрага и почела.

Послије неуспјешног и траљавог процеса УЕФА који је он лично надгледао знало се да нема никакве сумње какву ће мјеру донијети. Клуб се и формално жалио дисциплинском тијелу УЕФА, кроз жалбу која је потврђена и пресудом Суда за спортску арбитражу.

Једноставно речено, ово је случај који је иницирала УЕФА, који је водила УЕФА и који је пресуђен од стране УЕФА. Са овим процесом предрасуда који је сада завршен, клуб ће тражити непристрасну пресуду и најраније што је могуће покренуће поступак пред Судом за спортску арбитражу”, стоји у саопштењу “Грађана”.

Клуб је тренутно у осмини финала Лиге шампиона и казна се не односу на ову сезону, тако да ће почети да се примјењује од сезоне 2020/21.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана