У Сан Марину славе бод као да су освојили Мундијал

Г.С.
У Сан Марину славе бод као да су освојили Мундијал

ВАДУЦ - Најгора фудбалска репрезентација Европе Сан Марино имала је свој дан и у 83. утакмици на гостовању успјела је да први пут не прими погодак, те избори неријешен резултат против Лихтенштајна (0:0).

Аматерска селекција коју углавном чине конобари, кувари, адвокати, службеници, једном ријечју обични смртници, тако је прекинула низ од 39 пораза и остварила први реми послије 15. новембра 2014. године, када је као домаћин играла неријешено против Естоније.

Бод освојен против Лихтенштајна у УЕФА Д Лиги нација био је разлог за славље свих 34.232 становника ове државе, колико их је било по попису од прије неколико мјесеци, али и велики спортски успјех најстарије републике на свијету, која је основана 301. године.

Тим за који наступају момци којима је фудбал углавном хоби је на ранг-листи Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) на посљедњем, 210. мјесту. Најскупљи репрезентативац Филипо Берарди, чија је вриједност на “Трансфермаркту” процијењена на 225.000 евра, игра за италијанског трећелигаша Вибонезе. Остатак националног тима вриједи 550.000 евра, односно цијела репрезентација има вриједност од 775.000 евра. Уз Берардија, једини који још игра у трећелигашком рангу такмичења, такође у Италији, је још један нападач Никола Нани који је у ростеру Ћезене. Остали фудбалери играју за нижеразредне клубове у Италији или су чланови једног од 15 клубова из Сан Марина, који се такмиче у Кампионату Санмаринезе.

Прву званичну утакмицу ова репрезентација одиграла је 14. новембра 1990. године, када је као домаћин поражена од Швајцарске са 0:4. И од тада су их сакупили укупно 167, те забиљежили само једну побједу. Десило се то у пријатељском мечу априла 2004, када су на свом националном стадиону савладали праву муштерију Лихтенштајн са 1:0.

Прилику да дођу до друге побједе имаће 14. новембра, када ће у петом колу Лиге нација угостити Гибралтар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана