У Египту почиње Свјетско првенство у рукомету: Никад чуднији и неизвјеснији шампионат

Синиша Котараш
У Египту почиње Свјетско првенство у рукомету: Никад чуднији и неизвјеснији шампионат

КАИРО - Свјетско првенство у рукомету, никад бројније, али и никад чудније, највише наравно због вируса корона, почиње вечерас у Египту, а ко ће у наредне двије године владати свјетским рукометом, сазнаћемо 31. јануара.

Међународна рукометна федерација (ИХФ) одлучила је да, по угледу на Европску федерацију (ЕХФ), повећа број учесника на великим такмичењима па ће у Египту наступити чак 32 репрезентације. На тај начин у ИХФ-у се надају да ће учинити доста на популаризацији рукомета, који би требало да се прошири на цијели свијет. Проблем је, међутим, што ни дан пред почетак шампионата, као ни до закључења овог броја “Гласа Српске”, није био познат тачан списак учесника. Наиме, чак 18 позитивних тестова било је у селекцији САД, али су “јенкији” ипак допутовали у Каиро са 12 рукометаша. Још већи проблем задесио је дебитанте, Зеленортска Острва, јер су сви играчи јуче смјештени у карантин током посљедњих припрема у Португалији па је синоћ требало да добију резултате нових тестирања. Зато су у приправности Македонци, који су прва резерва и чекају да неко евентуално одустане.

Проблеми са вирусом учинили су овај шампионат и првим на којем неће бити публике, али ни новинари који нису уз репрезентације неће моћи присуствовати мечевима па се сви питају како ће на крају све то изгледати. Некадашњи голман Хрватске Марио Келентрић слаже се да ће првенство бити све само не уобичајено.

- Дефинитивно ће бити једно од најчуднијих и најнеизвјеснијих икада. Коначни резултати сигурно неће бити реални и очекивани, јер ће бити доста изненађења. Што се тиче празних трибина, сви играчи су се мање-више навикли на игру без публике па ће навијачи, по свему судећи, највише недостајати Египту. Ипак, очекујем добар рукомет, јер када већ дођете на Свјетско првенство, онда је логично да пружите максимум. Можда неће бити спектакуларно као нека претходна, али сам сигуран да ћемо имати шта да видимо - додао је Келентрић.

Говорећи о фаворитима, тренер добојске Слоге није желио да се стриктно изјашњава, али је ипак издвојио неколико селекција.

- Свакако да је Хрватска увијек конкурент за полуфинале, без обзира на то о којем је такмичењу ријеч. Код њих је само питање тренутне форме, а задатак им додатно олакшан, јер у својој групи заиста немају неког озбиљнијег ривала. Слично је и са групом са којом се укрштају, јер су, са изузетком Данске, остале екипе ипак далеко испод. Без обзира на посљедње резултате, Французи су увијек јаки и са њима се никада не зна. Свакако, Данска, баш као и Норвешка и Шведска биће у борби за пласман у полуфинале. Португалци посљедњих година играју одлично, а не смије се заборавити ни домаћин, који ће сигуран сам имати сву могућу подршку. На крају, ту је и Њемачка, која је прилично ослабљена, али ако знамо да им је менталитет најјаче оружје, онда знамо и колико су опасни - истакао је Келентрић.

Шампионску титулу брани Данска, која је, уз Њемачку и била један од домаћина ове смотре. Сребро је тада припало Норвежанима, а бронза Французима. Од репрезентација из региона, уз Хрватску ће наступити и Словенија, на чијој клупи сједи Љубомир Врањеш и, иако не спада у групу фаворита, сигурно је да нико не може да против њих рачуна на сигурне бодове.

Пажња љубитеља рукомета са ових простора биће окренута и према репрезентацији Русије, чији селектор је трофејни бањалучки стручњак Велимир Петковић. Међутим, он се већ прије почетка првенства сусрео са великим проблемима, јер је у Египат допутовао десеткован, без великог броја играча попут Павела Атамана, Дмитрија Санталова, Михаила Виноградова, Тимура Дибирова, Глеба Калараша, Олега Грамса и Дмитрија Ковалева, а у посљедњем тренутку због повреде је отпао Александар Шкурински. Шампионат вечерас од 18 часова отварају Египат и Чиле.

Групе

Све репрезентације су подијељене у осам група са по четири тима и три првопласиране селекције настављају борбу за медаље. Осам посљедњих наставља такмичење у Президент купу за пласман од 25. до 32. мјеста.

Група А: Уругвај, Зеленортска Острва, Њемачка, Мађарска; Група Б: Пољска, Шпанија, Тунис, Бразил; Група Ц: Хрватска, Катар, Јапан, Ангола; Група Д: Данска, Аргентина, Бахреин, ДР Конго; Група Е: Француска, САД, Норвешка, Аустрија; Група Ф: Мароко, Португалија, Алжир, Исланд; Група Г: Шведска, Египат, Чешка, Чиле; Група Х: Словенија, Бјелорусија, Јужна Кореја, Русија.

Шанса да Амери уче

Након пуних 20 година на Свјетском првенству заиграће селекција САД. Американци нису познати као љубитељи рукомета па су већ чувене изјаве да би Леброн Џејмс био најбољи играч када би се посветио овом спорту. Међутим, сада ће имати прилику да се детаљније упознају са овом игром, јер ће ЕСПН преносити све мечеве репрезентације САД, по два меча друге рунде сваког дана и све дуеле елиминационе фазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана