У Аустрији стартала најтежа авантуристичка трка на свијету

ГС
Foto: Klix.ba

Пуцњем из стартног пиштоља у центру Салзбурга у недјељу је званично почело јубиларно 10. издање  Red Bull X-Alps, најтеже авантуристичке трке на планети. На 12 дана дуго путовање преко Алпа кренуло је 29 такмичара из 15 земаља.

Учесници ће на свом путу трчати, планинарити и летјети параглидером 1 238 километара до Монт Бланца (Француска) и назад, те проћи 12 контролних пунктова у пет земаља. Њихов коначни циљ је Zell am See, планинско одмаралиште на обали језера.

Такмичари су под врелим сунцем кренули из центра Салзбурга, прошли кроз старо градско језгро, прешли ријеку Салзацх и почели први од многих бруталних успона пјешице. Циљ прве етапе био је 1 288 метара висок врх Гаисберг, који гледа на Салзбург, а до њега је први стигао 20-годишњи аустријски дебитант Thomas Friedrich. Други је био Michal Gierlach (Пољска), а трећи Maxime Pinot (Француска).

Након првог контролног пункта, идућа дестинација је  Wagrain-Kleinarl, 65 км јужно, одакле настављају западно ка Kitzbühelu, гдје се морају потписати на таблу на врху чувене скијашке стазе Хахненкамм.

"Након свега што се у свијету издешавало у протеклих 18 мјесеци, пресретни смо да можемо организовати ову трку и показати да се врхунски спортски догађаји могу одвијати у сигурности. Напорно смо радили да се ово деси. Ова година је посебна, ово је 10. издање трке. Имамо нову руту, најдужа је и најтежа до сада. Бит ће ово незаборавна авантура са све такмичаре, и свима им желим сигурну и успјешну трку", изјавио је Ulrich Grill, оснивач и организатор трке.

У трци учествују такмичари свих старосних доби: од 61-годишњег Јапанца Каоруа Огисање, који се такмичи шести пут, до поменутог  Friedricha,  који са 20 година дебитује.

Но, највише пажње привлачи шестоструки побједник Christian Maurer, који се нада седмој узастопној титули, и Пинот (29), који ће покушати да прекине његову доминацију.

Занимљиво за ово издање трке је да кретање такмичара можете пратити у стварном времену на страници такмичења, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана