Тумбаковић ротацијама тражи побједу у Литванији

Агенције
Тумбаковић ротацијама тражи побједу у Литванији

ВИЉНУС - Квалификације за Европско првенство у фудбалу репрезентација Србије наставља вечерас гостујућом утакмицом против Литваније (20.45). Управо против овог ривала, “орлови” су остварили једну од двије побједе у досадашњих шест кола што је премало за било какву наду у пласман на завршни шампионат Старог континента.

Како група Б, гдје је смјештена Србија, броји пет екипа, поред меча са Литванијом селекцији Љубише Тумбаковића остале су још двије утакмице до краја циклуса. Национални тим Србије ни послије 20 година неће се директно пласирати на Европско првенство, али ће имати другу шансу почетком наредне године.

Нада да ће “орлови”, коначно, након двије деценије, заиграти на шампионату Европе живи захваљујући баражу за Лигу нација. Тамо је Србија добро гурала са Младеном Крстајићем па ће срећом имати и ту опцију, пошто је ова прва изгубљена. Међусобни меч играју Украјина и Португалија, двије најбоље селекције из групе Б.

Тим Андреја Шевченка је уз утакмицу више на пет бодова испред Португалаца, а чак девет од “орлова”. Управо су Украјинци у овом квалификационом циклусу нанијели Србији најтежи пораз од 2006. године, када је Аргентина на Мундијалу славила 6:0 против тима који је тада водио Илија Петковић.

Пред почетак квалификација српски фудбалери углас су говорили да неће чекати бараж Лиге нација за пласман на Евро, али је то ипак права реалност у овом моменту. Одмах је то рекао Тумбаковић послије неуспјешног дебија на клупи и пораза од Португалије.

Србија се већ од гостовања Луксембургу окренула припремама за бараж, а Тумбаковић константно ротира играче како би до марта наредне године добио јасну слику најбољег државног тима. А ротирали су и прије Тумбаковића, од марта претходне године дрес са националним грбом носио је 51 фудбалер и тај податак говори о потпуном одсуству континуитета.

Замислите само колико је тешко играти када на сваком окупљање у тиму буде дебитант, а репрезентација није клуб гдје тренер има времена на претек за уигравање. Тако је Тумбаковић у пријатељској утакмици против Парагваја поново промијешао карте. На бековима су били фудбалери Партизана и Црвене звезде Немања Милетић и Марко Гобељић, на голу је почео Предраг Рајковић па га је замијенио капитен Војводине Емил Роцков, са клупе је ушао и повратник Немања Гудељ.

Новембарске утакмице биће прве у сениорском тиму за Партизановог талентованог штопера Страхињу Павловића који је нова велика ствар из фабрике талената “црно-бијелих”. Једина константа када је репрезентација Србије у питању је Александар Митровић. Најбољи нападач “орлова” наставио је да тресе мреже, попео се на шесто мјесто вјечне листе гдје се са 29 голова изједначио са Душком Бајевићем, “принцем са Неретве”.

- Победили смо Парагвај и за сада све иде супер са новим селектором. Гледали смо Норвешку, али је рано да причамо о Лиги нација. Имамо добру екипу и верујем да идемо на Европско првенство - рекао је голман репрезентације Рајковић.

Тумбаковић је наставио праксу својих претходника, игра са једним нападачем и три офанзивна фудбалера иза њега. Митровићев статус је зацементиран иако игра у енглеском Чемпионшипу, али постиже голове и то је једина права препорука.

Тумбаковић још “тумба” играче иза центарфора Фулама, видјећемо ко ће задобити његово повјерење да поред Душана Тадића комплетира офанзивну линију. Србија је побиједила Литванију са 3:0 након тешког пораза од Украјине. Сада ову утакмицу дочекује у другачијем расположењу, без резултатског императива.

- Нисмо математички мртви у квалификацијама, али размишљамо о Лиги нација. Победе нам помажу у томе. Потребно је да утакмицу са Литванијом одиграмо са више жара него ову у Крушевцу против Парагваја - рекао је капитен репрезентације Александар Коларов.

Фудбалер Роме додао је да ова селекција заслужује пласман на Европско првенство. Прокоментарисао је да је Србија на папиру квалитетнија од Норвешке која би требало да буде противник “орловима” у полуфиналу баража.

 

Група Б

Литванија - Србија, Украјина - Португалија (20.45 часова).

1. Украјина          6    5    1    0    13:1    16
2. Португалија    5    3    2    0    13:4    11
3. Србија              5    2    1    2    10:12    7
4. Луксембург    6    1    1    4     5:11     4
5. Литванија       6    0    1    5    4:17    1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана