Тенисери се трују лошим ваздухом

Агенције
Тенисери се трују лошим ваздухом

МЕЛБУРН - Посљедице катастрофалног пожара који је протеклих дана похарао Аустралију видљиве су и током квалификација за први гренд слем сезоне.

Тенисери и тенисерке, који су почели квалификације, били су приморани да прекину играње због изузетно загађеног ваздуха, а поједини су чак и предавали мечеве па су организатори били приморани да прекину сусрете на један сат јер је квалитет ваздуха био веома лош.

Словеначка тенисерка Далила Јакуповић добила је први сет са 6:4, против Стефани Фогел из Швајцарске, али на 5:6 у другом није могла да дише па су јој помогли да изађе са терена јер се осјећала јако лоше. 

- Било је заиста лоше. Никада нисам искусила овако нешто. Била сам заиста уплашена да ћу се срушити на терен, нисам више могла да ходам - изјавила је Јакуповићева.

Осим једночасовне паузе, организатори су издали наредбу и за отказивање тренинга, али су најавили да ће квалитет ваздуха бити стално праћен те очекују да се он побољша, али играчи не вјерују у те приче, јер су имали увјерења организатора да им је здравље играча на првом мјесту, те да ће све одлуке доносити послије консултација са медицинским тимом, научницима и Бироом за метеорологију.

- Мислим да није фер играти у оваквим условима, није уопште здраво за нас играче. Била сам изненађена, очекивала сам да нећемо играти, али нисмо имали много избора. Бијесна сам и тужна. Више тужна јер сам била на путу да побиједим, а нисам могла да завршим меч. Немам астму нити проблеме са дисањем када је врућина - закључила је Јакуповићева.

Канадска тенисерка Ежени Бушар тражила је медицински тајм-аут у мечу са Ју Ксијаоди, али је некако успјела да изгура меч до краја и побиједи са 4:6, 7:6 (4), 6:1.

Егзибициони меч Марије Шарапове на Кујонгу морао је да буде прекинут пошто су се и Рускиња и Лаура Зигемунд пожалиле на квалитет ваздуха. Зигемунд је водила са 7:6, 5:5 када су ријешиле да не играју даље.

- Почела сам да кашљем у другом сету, али сам мислила да то има везе са тим што сам била болесна недавно. Онда сам чула Лауру како се жали због истих ствари судији. Биле смо на терену више од два сата тако да је у реду што је меч прекинут - изјавила је Шарапова.
 

Незадовољство Рубина

Амерички тенисер Ноа Рубин био је јако незадовољан, што није крио у порукама на друштвеним мрежама. Он је поставио фотографију на којој је означен квалитет ваздуха у Мелбурну у једном моменту. Бројка је била 361, а стручњаци кажу да се све више од 200 сматра ризичним по здравље.

- Да су Федерер и Ђоковић играли финале, да ли би организатори поступили другачије? То је увијек питање, али прво што помислите је да они не би играли у оваквим условима. Квалификације се играју на силу, а овдје је заиста тешко бити сада - поручио је Рубин.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана