Свечано отворене Олимпијске игре у Токију

Тањуг
Свечано отворене Олимпијске игре у Токију

ТОКИО - Олимпијске игре у Токију, 32. по реду, свечано су отворене данас у главном граду Јапана.

Церемонија отварања, сходно пандемији вируса корона, није била спектакуларна као раније, а током програма одата је почаст свим жртвама болести због које су Игре одложене прошле године.

Олимпијску заставу Јапану предао је први човек Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах.

Овогодишње одложене ОИ другачије су од свих досадашњих у историји, одржавају се у време борбе са пандемијом вируса корона, због чега се највећа спортска смотра на свијету одржава без присуства навијача.

Спортисти су дефиловали уз музику из чувених јапанских видео игара, традиционално су први изашли спортисти Грчке, а након тога кренуле су да дефилују земље на слово „И", јер то почетно слово на јапанском. Први пут у историји у дефилеу је учествовао и тим састављен од избјеглица.

Србија ће представљати 86 спортиста из 16 различитих дисциплина, а државну заставу Србије на отварању носили су кошаркашица Соња Васић и ватерполиста Филип Филиповић.

На Олимпијском стадиону у Токију, чији је капацитет 68.000 људи, на церемонији отварања присуствује мање од 1.000 људи, међу којима су представници медија и олимпијских делегација и неколико свјетских лидера.

Олимпијске игре у Токију требало је да буду одржане прошлог љета, али су одложене на годину дана због пандемије вируса корона, а у Јапан долази више од 11.300 спортиста из 200 земаља и региона.

Такмичења на Олимпијским играма трају до 8. августа.

БАХ и Нарухито послали поруку оптимизма спортистима

Јапански цар Нарухито и предсједник Међународног олимписког комитета /МОК/ Томас Бах упутили су поруку оптимизма спортистима који учествују на Љетним олимпијским играма у Токију.

Они су се обратили учесници церемоније отварања Игара, која је почела данас у 13.00 часова.

"Данас је тренутак наде. Јесте другачије од онога што смо замишљали, али смо коначно овдје, сви заједно. Борили сте се, издржали и никада нисте одустали. Данас остварујете своје олимпијске снове", поручио је Бах. Нарухито је користио неутралне ријечи приликом обраћања учесницима, а умјесто "честитки", употријебио је јапанску ријеч која је неутралнија и чије је значење ближе термину "обиљежавање". Поред других који се нису појавили на отварању Игара, данашњој церемонији није присуствовао ни бивши премијер Јапана Шинзо Абе, који је подржавао одржавање такмичења у Токију, упркос тешкој епидемиолошкој ситуацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана