Сваки селектор има свог Јовића

Душан Репија
Сваки селектор има свог Јовића

МАДРИД - Непозивање Луке Јовића за утакмице са Парагвајем и Литванијом, те порука нападача Реал Мадрида: “Не могу сад. Објасниће ти време” коју је написао па убрзо избрисао са “Инстаграм” профила, а вјероватно је упућена Љубиши Тумбаковићу, означила је почетак нове буре у националном тиму Србије, те неодољиво подсјетила на неке у ближој и даљој прошлости.

Српски репрезентативни фудбал одавно је у слободном паду који тек спорадичним бљеском, ако се тако може назвати пласман на неко велико такмичење, бива за тренутак заустављен. Све оно што се дешава у међувремену посљедица је чињенице да многе ствари не функционишу онако како би требало или морало да буде.

Када је конкретно ријеч о саставу, односно о односима селектора са играчима, види се да су “орлови” тек неколико утакмица у посљедњих десетак година одиграли у најјачем саставу, односно оном који је најјачи на папиру. Док нам остаје да се надамо да ће евидентан неспоразум на релацији Тумбаковић - Јовић брзо бити заборављен, свакако треба да се подсјетимо сличних дешавања у прошлости која су макар мало допринијела лошим резултатима “орлова”. 

Често се у оваквим и сличним текстовима дотичемо имена Радомира Антића. Са њим некако завршава период успона и креће низ којем се не назире крај. Код Мистера није било незадовољних, ни оних који су о њему рекли нешто лоше.

Не рачунајући Владимира Петровића који је био прелазно рјешење сваки сљедећи селектор имао је “свог” Луку Јовића. Радован Ћурчић је у два наврата на клупи ријетко користио Душана Тадића па је данас понајбољи фудбалер Србије одлучио да се не одазива док он буде селектор. Синиша Михајловић је тек пред крај мандата попустио и позвао Немању Матића који је тада био у животној форми, а добро познат је и проблем око (не)пјевања химне Адема Љајића.

За разлику од Михајловића и Ћурчића који нису успјели да стабилизују тим, Славољубу Муслину је пошло за руком да без Сергеја Милинковић-Савића избори пласман на Мундијал прошле године. То је сигурно један од кључних разлога што је добио отказ послије успјешно обављеног посла.

Његов насљедник Младен Крстајић вратио је везисту Лација, али су послије краха у Русији Лука Миливојевић и Матија Настасић јавно рекли да неће облачити дрес са националним грбом док Крстајићу не виде леђа.

Тумбаковић је вратио поменути двојац, али је ево испливао проблем са Јовићем, који је добио само три минута у мечу са Португалијом и увријеђен напустио репрезентацију одмах послије тога, неки кажу и без поздрава.

То је било довољно да га Тумбаковић стави на “стенд бај”, а млади нападач није издржао па је одговорио. Сада је на потезу искусни стручњак који је још давно у Партизану показао да зна да ради са младим, усијаним главама, јер Јовић дефинитивно треба Србији и Србија њему.

Искрен разговор могао би да ријеши проблеме, баш као што је актуелни селектор у првим данима мандата учинио са Миливојевићем и Настасићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана