Суперлига: Двије групе, утакмице током седмице, велики новац..

Срна
Суперлига: Двије групе, утакмице током седмице, велики новац..

РИМ, ЛОНДОН - Суперлига богатих европских фудбалских клубова биће подијељена на двије групе, од четвртфинала би се примјењивала "нокаут фаза", а 15 клубова оснивача не могу никада испасти из ње.

У Суперлиги би учествовали шпански клубови "Реал Мадрид", "Барселона" и "Атлетико Мадрид", затим енглески "Арсенал", "Челзи", "Тотенхем", "Ливерпул", "Манчестер сити" и "Манчестер јунајтед", те италијански "Јувентус", "Милан" и "Интер".

Позвани су и француски "Пари Сен Жермен", те њемачки "Бајерн" и "Борусија Дортмунд" да се прикључе, али су та три клуба одбила учешће у Суперлиги.

Предвиђено је да се утакмице те лиге играју током седмице, а клубови би викендом наступали у својим националним првенствима. Сезона би почињала у августу, а лига би била подијељена у двије групе од по десет тимова.

У лигашком дијелу свака би екипа одиграла 18 утакмица, а онда би по три најбоље из обје групе ушле директно у четвртфинале.

Њима би се кроз доигравање прикључиле још двије екипе, вјероватно путем баража, које су у лигашком дијелу завршиле на четвртом и петом мјесту група.

У "нокаут фази" играле би се двије утакмице - кући и у гостима, а финални сусрет био би на неутралном терену.

Договор о оснивању Суперлиге постигнут је у недјељу, а предсједник "Реал Мадрида" Флорентино Перез изабран је за предсједника те лиге.

Лигом би управљало 15 оснивача /клубова/, који би имали гарантовано мјесто у Суперлиги. Још пет клубова би се квалификовало за ту лигу на основу резултата у националним првенствима.

Италијански медији објавили су да је сталним члановима /оснивачима/ обећано 350 милиона евра да се укључе у пројекат.

Лист "Коријере дело Спорт" објављује да је компанија "ДАЗН" била укључен у преговоре, али је та фирма демантовала те наводе.

"ДАЗН" је глобална компанија која има права на пренос бројних врхунских спортских такмичења, које корисници који се претплате на њихове садржаје могу пратити путем "видео стриминга".

УЕФА је оштро реаговала на вијест о покретању Суперлиге, те је у сарадњи са енглеским, шпанским и италијанским фудбалским савезима упутила оштро саопштење у коме је запријетила драстичним казнама.

УЕфА најављује да ће "одметнуте" великане избацити из домаћих и осталих европских такмичења ако покрену своју лигу, а њиховим играчима могла би бити ускраћена прилика да играју за своје репрезентације.

Најтрофејнији британски фудбалски тренер Алекс Фергусон противи се стварању Суперлиге и упозорава да ће таква идеја уназадити фудбал, док британски премијер Борис Џонсон осуђује клубове који су основали Суперлигу.

Џонсон оцјењује да би то био ударац у срце домаћег фудбала и позива енглеске клубове да одустану од Суперлиге, те да прије било каквих корака према таквој лиги образложе своје мотиве навијачима и широј фудбалској заједници.

Он поручује да спортске институције које се боре против Суперлиге имају подршку британске владе - преносе водећи британски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана