Становници Токија против Игара 2021.

Г.С.
Становници Токија против Игара 2021.

ТОКИО - Олимпијске игре у Токију претрпјеле су још један ударац, пошто већина становника јапанске престонице не подржава идеју да се смотра одржи наредне године.

Највећа планетарна спортска манифестација, планирана за ово љето, морала је да се помјери за 2021. због пандемије вируса корона. С обзиром на то да ситуација са вирусом и даље није сјајна широм свјетских меридијана, Токијци су у страху.

Више од пола њих сматра да одгођене Олимпијске игре не би требало да се  одрже сљедеће године те подржавају или ново одгађање, или потпуно отказивање.

Ово су подаци анкете коју су провеле двије јапанске новинске организације, а урађена је након што су здравствени стручњаци упозорили да чак и једногодишње одгађање не може бити довољно да се Игре одрже у безбједном амбијенту.

Анкета која је урађена претходног викенда, показује да се 51,7 одсто испитаника нада да ће Игре поново бити одгођене или отказане, док 46,3 процента жели да се олимпијска смотра одржи.

Међу онима који се противе Играма, 27,7 одсто њих сматра да би требало потпуно да се откажу, док је 24 процената рекло да би жељело да се још једном одгоде. У телефонској анкети, коју су спровеле  “Kyodo News” и “Tokyo MX” између 26. и 28. јуна, учествовало 1.030 саговорника.

Од оних који су рекли да желе да се игре одрже сљедеће године, 31,1 одсто би да се догађај одржи у мањем формату, укључујући и могућност одржавања Игара без гледалаца, док је 15,2 процената рекло да желе Олимпијске игре у класичном облику.

Токио 2020. одгођен је у марту, док се вирус корона ширио свијетом, узрокујући најгору препреку Олимпијским играма од Другог свјетског рата, када су отказана два издања. Игре су тада помјерене на 23. јул 2021. године, иако су и даље познате под именом Токио 2020.

Власти у Јапану и Међународни олимпијски одбор упозорили су да Игре неће бити могуће поновно одгодити те да је и помјерање од једне године створило значајне финансијске и логистичке трошкове.

Спонзори неодлучни

Поред чињенице да становници Токија нису одушевљени идејом о одржавању Игара наредне године, додатни проблем представља податак да су локални спонзори неодлучни. Наиме, домаћи партнери укупном буџету требало је да допринесу са најмање 3,3 милиона долара, што је много већа цифра у односу на претходне смотре. Па ипак, ова бројка је неизвјесна пошто двије трећине спонзора није сигурно да ли ће продужити уговоре. Њих 14 одсто ће се одлучити на овај корак уколико цијена “буде добра”.

- Ускоро ћемо започети преговоре са постојећим партнерима, а улажемо и максималне напоре да бисмо пронашли нове спонзоре - најавио је портпарол Игара Маса Такаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана