“Средња недјеља” дан за шминкање на Вимбдону

Глас Српске
“Средња недјеља” дан за шминкање на Вимбдону

Лондон - Послије дана одмора, који је својствен само на Вимблдону од сва четири гренд слема, данас крећу битке за четвртфинале. Разлог за прекидање турнира лежи у једноставној чињеници да организатори морају одржавати траву, која буде доста угажена након великог броја мечева током прве седмице, а прије завршних борби.

- Људи често питају зашто нема тениса у “средњу недјељу”? Не ради се о томе да је то слободан дан за све, не, никако. Основни разлог што се не игра јесте да би људи који одржавају терене имали прилику да нанесу потребну количину воде на терене да би они били спремни за другу недјељу такмичења - казао је директор Ол Ингландс клуба Филип Брук.

Шеф одржавања терена Нил Стабли и његова екипа која броји око тридесетак људи има пуне руке посла баш када сви се одмарају. Осим тенисера, који на помоћним теренима настављају да се припремају и тренирају. Што се тиче терена на којима се игра, они у недјељу бивају дотјеривани. Рецимо, то је идеална прилика да се на терене изведе машина “Billy Goat”, која има за циљ да усисава ситне остатке терена који су настали хабањем подлоге. Највише је посла у вези са основном и Т линијом, али све што се ради је већ одавно уиграно и ствар је традиције одржавања терена. О каквом послу се ради јасно је када се погледа укупан број сати на тениском турниру. У просјеку, одигра се више од 3.100 сати тениса на 654 меча током турнира и то на 41 терену, 19 на којима се игра и 22 на којим се тренира. Само на Централном терену одигра се просјечно више од 77 сати тениса, статистика каже да је за саму подлогу одњеговано на посебан начин око 54 милиона влати траве, а сваке године на терене се баци око девет тона сејмена. Састав сјемена је такав да се за узгајање користи стоодстотни енглески љуљ. Процес одржавања вимблдонских терена траје цијеле године, то је непрекидан низ послова у вези са пажљивим његовањем да би терени били спремни за двије седмице тениса.

Током зимског периода трава је висине 13 милиметара, да би од марта па све до почетка турнира била шишана за по милиметар сваке двије седмице, све до оптималног нивоа за играње од 13 милиметара. Та висина се досеже неке четири седмице прије турнира.

Новак на “кецу” први пут са Умбером

Меч осмине финала Вимблдона први тенисер свијета Новак Ђоковић неће играти на Централном терену, као што је било очекивано.

Бранилац титуле, који је већ побиједио Филипа Колшрајбера, Дениса Кудлу и Хуберта Хуркача, на такозвани “манични понедјељак” рекете ће укрстити са Игом Умбером. Први међусобни сусрет са Французом Ђоковић ће одиграти на терену број један и то као трећи у низу, односно посљедњи данашњег програма. Умбер држи 66. мјесто на АТП листи и овогодишње четврто коло му је најбољи пласман на гренд слемовима, а самим тим и на Вимблдону. Рођен је 1998. године у Луксембургу и до сада није остварио значајнији резултат. На трећем гренд слему ове сезоне прво му је Гаел Монфис предао сусрет код 2:2 у сетовима, да би потом максималним резултатом надиграо Марсела Гранољерса и Феликса Ожеа-Алијасима.

Ђоковић не мора да гледа у небо и његов меч свакако неће имати проблема са кишом. Терен број један од ове године има покретни кров, тако да би у случају лошег времена мечеви могли бити настављени послије двадесетак минута, док покретни кров не буде развучен.

 

Распоред

Централни терен (од 14)

Жоао Соуза - Рафаел Надал

Џоана Конта - Петра Квитова

Матео Беретини - Роџер Федерер

 

Терен 1 (од 14)

Серена Вилијамс - Карла Суарез Наваро

Симона Халеп - Кори Гоф

Новак Ђоковић - Иго Умбер

 

Терен 2 (од 12)

Ешли Барти - Алисон Риск

Каролина Мухова - Каролина Плишкова

Кеи Нишикори - Михаил Кукушкин

 

Терен 3 (од 12)

Јелина Свитолина - Петра Мартић

Давид Гофан - Фернандо Вердаско

Гвидо Пеља - Милош Раонић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана