Шпанци спискали милијарду евра

Иван Драгичевић
Шпанци спискали милијарду евра

Бањалука - Први пут у историји клубови шпанске Ла лиге потрошили су више од милијарду евра на трансфере током прелазног рока. То је било сасвим довољно да престигну енглеске тимове на врху листе највећих трошаџија овог љета.

Годинама су Енглези били недодирљиви. Улазак страног капитала у острвски фудбал, прије свих јачање Челзија и Манчестер ситија довело је до супериорности Енглеза на тржишту играча. Такође, велику улогу играју маркетиншка и телевизијска права, те снага Фудбалске асоцијација Енглеске, која и даље привлачи највише новца. Колико год Шпанци напредовали у том аспекту, Енглези су и даље на врху. Па довољан је податак колики новац добију клубови који из Чемпионшипа улазе у Премијер лигу. Али, неке ствари су се промијениле. Реал и Барселона увијек праве огромне трансфере. “Краљевски” клуб није много мијењао тим претходних година, јер екипа која доноси резултат је најбоља екипа. Реал је освојио три узастопне Лиге шампиона, али тада је дошло до засићења па је Зинедину Зидану било јасно да четврту годину у низу не могу да понове такав резултат. Отишао је са клупе, али се вратио пред крај сезоне, да направи нови тим. Тако је Реал потрошио 300 милиона евра у стварање тима, највише на Едена Азара, а 60 милиона евра отишло је на рачун Ајнтрахта за најскупљег српског фудбалера свих времена Луку Јовића, бар док се не озваничи трансфер Сергеја Милинковића-Савића.

Границе је пробио Атлетико Мадрид. “Јорганџије” су увијек правиле велике трансфере, али продајом фудбалера. Додуше, знали су да плате велико обештећење, али никада ни за једног фудбалера нису дали 126 милиона евра као за Жоаа Феликса који је стигао из Бенфике. Дати толики новац за тинејџера који иза себе има само једну праву сезону је поприлично изненађење, али је Дијего Симеоне у њему видио оно нешто што је изгубио одласком Антоана Гризмана. Клуб су напустили и Лукас Ернандез и Родри и то за 150 милиона евра комбиновано, па се може рећи да Атлетико није потрошио много, већ да је уложио зарађено.

Многи ће се изненадити, али Барселона је клуб који је потрошио највише новца на појачања у претходних неколико година. Послије Филипеа Кутиња и Османа Дембелеа, Каталонци су поново остварили трансфер већи од 100 милиона евра. Поменути Гризман је коначно стигао на “Ноу камп”. Барселона се отворила и за долазак најталентованијег везног фудбалера на планети Френкија де Јонга, а на рачун Ајакса уплаћено је 75 милиона евра. Прелазни рок још није завршен. Расходи шпанских клубова могли би екстремно да нарасту, јер Барселона и Нејмар раде на повратку Бразилца у Каталонију. За такву сарадњу, клуб ће морати да плати огромну своту, али опет, сигурно мању од оне за коју су продали Нејмара у ПСЖ.

Поред Атлетика, историјски прелазни рок имала је и Севиља. Спортски директор Монћи, одмакао се од своје филозофије “купуј јефтино, продај папрено” па су Андалужани потрошили више од 100 милиона евра, што никада до сада нису урадили. Ни градски ривал Бетис није без амбиција, то показује долазак Набила Фекира из Лиона. Француза су лани детаљи дијелили од Ливерпула, а сада ће носити дрес Бетиса.

Са друге стране, најуспјешнија сезона у историји енглеског фудбала вјероватно је утицала на најбогатије клубове да не мијењају тимове у великој мјери. Енглеска финала у Лиги шампиона и Лиги Европе означила су крај доминације Шпанаца у европским такмичењима. То је без дилеме довело и до помјерања на тржишту. Ниједан енглески клуб није био агресиван са појачањима. Манчестер сити, као и увијек, направи неку велику куповину. Откако је дошао Пеп Гвардиола, “грађани” су највише новца потрошили на дефанзивне фудбалере. Тако су и овог љета слали издашне понуде за штопера Лестера Херија Мекгвајера. Осим Родрија, и повратка Анђелина из ПСВ-а, Манчестер сити није више куповао. Челзи и Ливерпул су до сада без било каквих помјерања, док је Манчестер јунајтед представио само Ван Бисаку из Кристал Паласа. Иако сваки дан долазе разне приче из табора “ђавола”, званично се ништа не дешава. Чека се озваничење трансфера Милинковића-Савића, евентуални одлазак Пола Погбе и Ромелуа Лукакуа, али утисак је да Јунајтед неће бити квалитетнији него претходне сезоне. Арсеналово највеће појачање је Дани Себаљос који је дошао на позајмицу из Реала, док је Тотенхем поново штедљив. Тангуј Ндомбеле је једино звучно име које је стигло у лондонски клуб. Када би вас неко питао који енглески клуб је потрошио највише новца, сигурно не бисте рекли Астон Вила, али тако је. “Вилијани” су уложили непуних 128 милиона евра, нешто слично као Фулам прошле сезоне, али се у Бирмингему надају  да неће проћи исто као “котиџерси”. Астон Вила је самим тим на петом мјесту у Европи по потрошњи иза Реала, Атлетика, Барселоне и Јувентуса.

 

Највише потрошили

1. Реал М. 303

2. Атлетико М. 243,5

3. Барселона 237

4. Јувентус 151,5

5. Астон Вила 127,9

6. Борусија Д. 127,5

7. Севиља 124

8. Бајерн 118

9. Рома 98

10. Манчестер сити 90

*цифре изражене у милионима евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана