Шпанци нови свјетски прваци, Аргентина без икакве шансе

Агенције
Шпанци нови свјетски прваци, Аргентина без икакве шансе

Кошаркаши Шпаније нови су свјетски прваци након што су у финалу савладали Аргентину.

“Фурија” је славила резултатом 95:75, а ни у једном тренутку нису дозволили противнику да их угрози.

Колико је Шпанија била надмоћна говори податак да Аргентина ни у једном тренутку није имала предност у мечу, а  да је пред “Гаучосима” претежак задатак видјело се већ на почетку када су Шпанци повели са 7:0. Убрзо су дошли и до двоцифрене предности, а у првој четвртини су у једном моменту имали и +12. Ипак, Аргентинци су успјели да смање и у другу дионицу су ушли са “само” девет поена заостатка.

Међутим, Шпанија ни у другој четвртини није попуштала гас, те је на старту везала осам поена и дошла до плус 17. Онда је изгледало да ће њихови противници да се тргну када су направили серију од 7:0, али ипак нису озбиљније угрожавали предност Шпаније. На полувремену је “Фурија” имала дванаест поена вишка.

Након уводна два поена Аргентине у другом полувремену, Шпанци су показали да су дошли по титулу и може се рећи да су већ до половине треће дионице ријешили питање побједника када су отишли на +22, да би тек онда само трун попустили, али не толико да њихов противник значајно смањи предност, па се у посљедњу четвртину ушло са 19 поена предности за “Фурију”.

Тамо је “немоћна” Аргентина успјела да у неколико наврата спусти на 12 поена заостатка, али то је било све, те је Шпанија дотукла “Гаучосе” и до краја меча вратила 20 поена вишка.

Шпанију су до титуле првака свијета водили Рики Рубио с 20 поена, те Серхио Љуљ с 15 и Марк Гасол с 14 поена. Гасол је у истој години постао НБА и шампион свијета, а то је пошло за руком још само Американцу Ламару Одому 2010. године

Са друге стране Аргентина није имала много расположених играча па је на нивоу био само Габријел Дек који је постигао 24 поена. Посебно је разочарао искусни Луис Скола који је носио Аргентину до финала, али је у борби за трофеј постигао само осам поена и имао је шут из игре 1/10 (0/5 за три поена).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана