Славни аустријски скијаш Хиршер у пензији на врхунцу каријере

Агенције
Славни аустријски скијаш Хиршер у пензији на врхунцу каријере

Салцбург - Најбољи скијаш посљедње деценије и један од од најбољих у историји овог спорта на велико изненађење јавности и својих навијача одлучио је да се пензионише у 31. години. О својој даљој судбини Аустријанац је размишљао током љета и онда сасвим неочекивано јавио да не може више јер има друге приоритете у животу.

- Све ми је теже да пронађем мотивацију и све је краће времена током љета за опоравак. Скијао сам 12 година на врхунском нивоу без тежих повреда, сачувао сам кољена и мислим да је паметно да завршим сада каријеру - рекао је Хиршер.

Да ће бити скијаш било је јасно од дана када се родио јер му је отац водио ски-школу, а мајка била инструктор скијања. Деби на стази у сениорској конкуренцији имао је 17. марта 2007. у Ленцерхајду када је возио трку велеслалома и заузео 24. мјесто.

Прву побједу у Свјетском купу остварио је 2009. у Вал Д'Изеру да би га идуће године задесио велики пех јер је због повреде пропустио Свјетско првенство и остатак сезоне. Од 2013. његова каријера кренула је узлазном путањом и побједе су се само ређале и стигао је до бројке од 67 у СК.

- Посљедње двије седмице видио сам много турбуленција и знам да имам много разлога да престанем активно скијати. Сада сам на врхунцу, али моје тијело је мало уморно након 12 година што је веома убједљив разлог док уједно желим да одем и као шампион. Увијек сам желио да се повучем у тренутку када знам да могу побиједити на још трка. Чак и 2013. када сам постао свјетски шампион осјетио сам да је то добар дан да престанем скијати ако не будем бољи, али сам наставио - рекао је Хиршер.

Специјалиста за техничке дисциплине освајач је рекордних осам Кристалних глобуса и Свјетски куп освајао у низу од 2012. године, остваривши чак 67 побједа и такав скор га чини трећим у историји, иза Швеђанина Ингемара Стенмарка са 86 и америчке скијашице Линдзи Вон са 82.

- Срећан сам што имам оваква кољена професионалног спортисте послије толико година и да могу отићи кући без неких проблема. Важно ми је да могу играти фудбал са својим сином, пењати се на планину или радити неке друге ствари које не бих могао да сам имао озбиљне повреде - додао је Хиршер.

 

Трећи у историји по броју побједа у свјетском купу

3     медаље на ОИ - 2 злата

11   медаља са СП - 7 злата

67  првих мјеста у Свјетском купу

47  других мјеста

24  трећа мјеста
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана