Систем са 'прозорима' функционише... Савези су одговорни за отказе играча”

B92
Систем са 'прозорима' функционише... Савези су одговорни за отказе играча”

Нови генерални секретар ФИБА-е Андреас Загклис се обратио јавности по завршетку Свјетског купа у Кини.

Он је говорио о многим темама, али је центар пажње био проблем са играњем, односно неиграњем највећих звијезда свјетске кошарке на смотри најбољих националних кошаркашких тимова.

“То је проблем који сваки савез мора сам да ријеши, нарочито амерички и канадски. Наша улога је прилично деликатна, наш посао није да склапамо екипе тимова. Ми морамо да поставимо бину, да направимо једнаке услове за све тимове, а сваки савез има свој начин за однос за играчима. Било је много дискусије око америчког тима. Мислим да би америчка кошарка требало да анализира ту ситуацију, а потом да разговарамо, у вези са неким условима које смо поставили за овај турнир. Морам да кажем ово, када играчи на старту одлуче да играју, онда се све зна. Ми вјерујемо да се овде ради о нечему што нема везе са турниром. Наравно, сваки играч има своје разлоге, али је важно рећи да смо се ми трудили да побољшамо услове за играче. Да, путовања између градова су била изазов, али сам ја лично посјетио хотеле и места на којима играчи бораве. Дакле, индивидуална је ствар да ли је нека екипа имала неког играча или није. Не заборавимо да је готово сваки тим, осим САД и Канаде, имао готово све своје НБА играче”, рекао је Загклис.

Први човјек ФИБА је у том дјелу пропустио да наведе да бројне репрезентације нису чак ни стигле до Кине јер у квалификацијама нису могле да рачунају на своје најбоље играче.

Систем “прозора” је према Жагклису, систем који “ради”.

“Дизајнирали смо нови систем за четворогодишњи круг. Тестирали смо прву половину и задовољни смо. Утицај квалификација на земље које су их играле је веома позитиван. Главна порука је да су нам потребне домаће утакмице за националне тимове. Прилагођавања, наравно, могу да се догоде пошто направимо евалуацију првог циклуса. Већ сте видјели да смо пребацили континенталне квалификације у фебруар, а не у новембар. То је прилагођавање које је направљено послије консултација са савезима и лигама”, додао је Загклис.

Многе репрезентације су негодовале због великог броја путовања током Свјетског купа, али први човјек ФИБА истиче да ово није први пут да се такмичење организовало у више градова.

“Први пут су утакмице игране симултано у различитим градовима. Трансфери тимова су били изазов и о томе ћемо разговарати”, истакао је.

Он је истакао и да је ширење Свјетског купа на 32 репрезентације “природна еволуција”.

“Морамо да дамо остатку света прилику да ухвати прикључак. Чак 80 репрезентација је играло у квалификацијама... Каленадар не може све да учини срећнима, датуми турнира су ствар компромиса. За сада не планирамо да промјенимо вријеме одржавања Светског купа 2023. године, али ћемо разговарати о свему”, рекао је.

Он је одговорио и на изјаву бившег селектора Литваније Јонаса Казлаускаса да ФИБА прави систем који је добар за Филипине, али уништава европску кошарку.

“Пољска и Чешка су биле у четвртфиналу? Јесу... Национални тимови морају да имају континуитет и програм. Те екипе су показале како се кошарка шири на нова тржишта”, додао је Загклис.

Говорио је и о контроверзној одлуци судија која је избацила Литванију из такмичења.

“Судије су припремљене на најбољи начин, ФИБА је много инвестирала у њихове тренинге. Наравно, грешке су дио игара, али грешке имају и посљедице. Зато послије сваке утакмице се оглашавамо и признајемо грешке, зато су тројица арбитара суспендовани...”, додао је.

Он је истакао и да ФИБА намјерава да изгради још бољи Свјетски куп, али не како би “оштетила” Олимпијске игре, за које каже да су најважнији спортски догађај на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана