Силовити Ђоковић до троструког славља – 10. Аустралија, 22. Грен слем и повратак на врх АТП листе

Г.С.
Foto: Танјуг

Новак Ђоковић је побједио Стефаноса Циципаса у финалу Аустралијан опена (6:3, 7:6, 7:6) чиме је стигао троструког славља – од понедјељка ће поново бити најбољи тенисер на АТП листи, јубиларни десети пут је тријумфовао у Аустралији за укупно 22. Грен слем трофеј чиме је изједначио рекорд Рафаела Надала.

Меч је трајао два сата и 56 минута, а ово је био 13. међусобни дуел у каријери српског и грчког тенисера, а 11. тријумф Ђоковића, који ће од сутра званично преузети прво мјесто на АТП листи од Шпанца Карлоса Алказара.

Ђоковић никада у каријери није поражен у финалу Аустралијан опена, а тријумфом у Мелбурну изједначио се са Рафаелом Надалом по броју освојених гренд слем трофеја.

Ђоковић и Надал су освојили по 22. гренд слем трофеја.

Ово је било 33. гренд слем финале за српског тенисера, а 22. тријумф најбољег српског тенисера.

Ђоковић је побједом у Аустралији стигао до 93. титуле у каријери, а друге у овој сезони. Аустралијан опен играо је за наградни фонд од 76,5 милиона аустралијских долара (48,5 милиона евра).

Ђоковић је сигурно ушао у меч, а у другом гему пропустио је двије прилике да направи брејк.

Српски тенисер је на свој сервис стигао до 2:1, а онда је стигао до брејка. Ђоковић је потом на свој сервис потврдио брејк и повео 4:1. Српским тенисер је одржавао предност од три гема и први сет је добио резултатом 6:3.

Оба тенисера су сигурно освојила прве гемове на своје сервисе на старту другог сета. Грк је потом први пут на мечу освојио гем са нулом и повео 2:1. Ђоковић је добрим првим сервисима и сигурним форхендима стигао до 2:2. Играло се потом гем за гем, а Циципас у десетом гему није искористио сет лопту. Грчки тенисер је затим на свој сервис повео 6:5, а онда је Ђоковић изједначио на 6:6. Ђоковић је у тај-брејку повео 4:1, али је Грк изједначио на 4:4. Српски тенисер је потом освојио три поена и заслужено је стигао до 2:0 у сетовима.

Циципас је направио брејк на старту трећег сета, али је Ђоковић одмах узвратио рибрејком. Српски тенисер је повео 2:1, а потом се играло гем за гем. Ђоковић је повео 5:4, а у у десетом гему било је 30:30. Циципас је сигурним сервисом успио да освоји наредна два поена и да стигне до 5:5. Српски тенисер је повео 6:5, али је Циципас изједначио на 6:6.

Ђоковић је у тај-брејку славио са 7:5 и заслужено је стигао до новог трофеја у Мелбурну.

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић заплакао је од среће после тријумфа у данашњем финалу Аустралијан опена над Грком Стефаносом Циципасем.

Ђоковић је по завршетку меча стигао до своје ложе гдје је смјештен његов стручни штаб, као и мајка Дијана и брат Марко, док његов отац Срђан није био на трибинама "Род Лејвер арене".

Најбољи српски тенисер је заплакао од среће, а потом се вратио на терен гдје је доживио овације са трибина.

Бројни српски навијачи, који су бодрили Ђоковића на трибинама, али и ван "Род Лејвер арене" такође су плакали од среће.

Ђоковић ће се сутра званично вратити на прво мјесто АТП листе.

Вучић: Највећи свих времена! Бескрајно хвала за све победе

 

Предсједник Србије Александар Вучић честитао је данас Новаку Ђоковићу побједу на Аустралијан опену.

"Највећи свих времена! Хвала Новаче за све радости у име грађана Србије. Знам да су данас са тобом и Срби из региона и расејања, поносни на тебе и своју српску отаџбину. Бескрајно хвала за све победе", написао је Вучић на Инстаграму будуцностсрбијеав.

Додик: Ђоковић још једном показао раскошно мајсторство и супериорност

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је српском тенисеру Новаку Ђоковићу освајање 10. титуле на Аустралијан опену и 22. гренд слема, истичући да је Ђоковић још једном показао своје раскошно мајсторство и супериорност у свјетском тенису.
"Изузетно ми је задовољство да Вам у име грађана Републике Српске и у своје име честитам освајање 10. титуле на Аустралијан опену и 22. гренд слема. Бриљантном игром, како у финалу, тако и током цијелог турнира још једном сте показали своје раскошно мајсторство и супериорност у свјетском тенису, чију историју већ годинама исписујете", навео је Додик у честитки.

Он је нагласио да су сви у Републици Српској неизмјерно захвални Ђоковићу за све тренутке радости и среће које им својим спортским успјесима приређује.

"Желим Вам још много побједа на свјетским такмичењима, добро здравље, те професионални и лични успјех", наводи се у Додиковој честитки, саопштено је из бироа предсједника Републике Српске за односе с јавношћу.

Цвијановић: Ђоковић потврдио свој статус свјетског аса

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је честитку Новаку Ђоковићу поводом освајања Аустралијан опена.
Цвијановићева је истакла да јој је изузетно задовољство да честита Ђоковићу освајање десете титуле на Аустралијан опену и 22. Грен слем трофеја.

"Маестралном побједом у финалном мечу, вратили сте се на тениски трон и потврдили свој статус свјетског аса који помјера границе спорта. Још једном сте нас учинили изузетно срећним и поносним", поручила је Цвијановићева.

Она је Ђоковићу пожељела добро здравље и још много побједа.  

Стевандић: Ђоковић показао да је најбољи свих времена

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је Новаку Ђоковићу освајање 10. титуле у Мелбурну, истичући да је сјајном игром показао да је најбољи свих времена.
"Драги Ноле, искрено вам честитам још један велики успјех! Десета титула у Мелбурну за још један историјски резултат и корак ближе највећем броју титула у четири највећа турнира", навео је Стевандић.

Стевандић је додао да је Ђоковић сјајном игром "учинио овај турнир помало досадним, јер ни у једном тренутку није било упитно ко ће бити шампион".

"Показали сте да сте не само тренутни број један, већ и најбољи свих времена. Шаљем вам и захвалност свих навијача из Републике Српске који су и овог пута били са Вама свим срцем. Хвала Вам што нас чините радосним и поносним и што сте најбољи амбасадор своје земље и свог народа", написао је Стевандић на "Фејсбуку".  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана