Сењанин Маглајлија за “Глас Српске” анализира завршницу Европског првенства у рукомету: Потајно се надам екс-ју финалу

Синиша Котараш
Сењанин Маглајлија за “Глас Српске” анализира завршницу Европског првенства у рукомету: Потајно се надам екс-ју финалу

ЗАГРЕБ - Иако су репрезентације Норвешке и Шпаније фаворити за улазак у финале Европског првенства у рукомету, некадашњи пивот Борца, Партизана и Загреба Сењанин Маглајлија потајно се нада да ће о новом шампиону Старог континента одлучивати њихови ривали, Хрватска и Словенија.

Корпулентни кружни нападач играо је у дресу двије репрезентације, Југославије и Хрватске, након завршетка играчке каријере остао је у рукомету, а посљедњих десетак година ради са Андрејем Голићем у његовој менаџерској агенцији.

- Норвежани и Шпанци су, по мом мишљењу, најбољи на овом првенству и реално морали би се наћи у финалу. Хрвати и Словенци имају прилично мале шансе. Норвежани имају дужу клупу, у еуфорији су и оправдано важе за фаворите, али и Хрватска има право да се нада, јер нису једном показали да су најбољи када је то и најпотребније. Играли су међусобно доста утакмица, знају како да играју једни против других... Одлучујући ће бити приступ утакмици. Слично је и у другом полуфиналу, гдје су Шпанци фаворити против Словеније - рекао је Маглајлија.

Међу четири најбоље европске репрезентације пласирале су се двије земље некадашње Југославије.

- Свакако да ме то радује, и приватно и пословно, јер смо, генерално, наставили да играмо рукомет који је препознатљив. Хрвати су већ дуго у врху и за све остале су, без претјеривања свемирски брод. Тачно знају шта треба да раде, а сада су им се, након мање паузе, поново придружили и Словенци. Имају одличну генерацију која игра у најјачим европским клубовима, а долазак Љубе Врањеша на клупу је све то подигао на један виши ниво. Ту су и Македонци који посљедњих петнаестак година играју на свим великим такмичењима, а и БиХ је, генерално, оставила добар утисак и није се обрукала на свом дебију. Разочарала је Србија од које се ипак очекивало више, док су Црногорци очекивано стали већ у првој фази. Али, за њих је успјех већ и то што су успјели да славе један тријумф - прокоментарисао је Маглајлија.

Говорећи о највећим разочарењима ни Маглајлија није могао а да не спомене рану елиминацију актуелних олимпијских и свјетских шампиона, Данаца те рукометне велесиле, Француске.

- То је само још један доказ колико је рукомет непредвидив и због тога привлачан. Порастао је квалитет “малих” репрезентација, екипа које вребају из другог плана и да би се такве селекције савладале, морате у утакмицу ући са 100 одсто снаге и концентрације, без калкулација. Очигледно је да Французи нису потпуно спремни дошли на првенство и да им је рачуница да ће форму дизати из меча у меч била погрешна. Припрема за утакмице била им је никаква и онда се десило то што се десило. Слично Французима су на Евро дошли и Данци, имали су једну јаку групу, оклизнули су се и преостало им је само да други дио и завршницу Европског првенства посматрају на ТВ - појаснио је Маглајлија.

Спајајући угодно са корисним, искористио је прилику да уживо одгледа неколико утакмица које су одигране у Грацу и Бечу.

- Био сам на утакмици Србија - Хрватска у Грацу, а у Бечу сам, за шест дана одгледао мечеве друге фазе Хрватске са Аустријом, Чешком и Њемачком. Шта да вам кажем, утисци су заиста феноменални, јер су се Аустријанци жестоко потрудили да све организују на високом нивоу. Да се разумијемо, рукомет није спорт број један у Аустрији, али се полако диже и заузима све бољу позицију. Лига им је из године у годину квалитетнија, много јача него у БиХ и Србији, дворане су врхунске и види се да доста улажу у инфраструктуру - пренио је Маглајлија своје утиске.

Парови полуфинала

Норвешка  Хрватска

Слика: норвеска  Слика: хрватска

18 часова

 

Шпанија     Словенија

Слика: спанија    Слика: словенија

20 часова

 

Португалци одушевили

Према Маглајлијином мишљењу најпријатније изненађење Евра је селекција Португалије.

- Када се све сабере они су ме најпријатније изненадили. Буквално из ничега су дошли до одличног резултата. Са друге стране, на мене су и Словенци оставили изузетан утисак. Они одавно имају добар рејтинг, а сада су га и дефинитивно потврдили. На крају, ту су и Мађари, али су они играли и буквално од сјаја до очаја показали су два лица и приказали игру са много осцилација - појаснио је Маглајлија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана