Само ауторитет са покрићем покреће Месија

Душан Репија
Само ауторитет са покрићем покреће Месија

БАРСЕЛОНА - Реми Барселоне и Атлетико Мадрида (2:2) додатно је приближио Реал Мадрид титули, а начин на који су играли домаћи и како су се понашали још једном је показао да је нешто труло у свлачионици.

Већ неколико дана сви прстом упиру у тренера Кикеа Сетјена и његовог помоћника Едера Сарабију, односно прву звијезду тима Лионела Месија. Релација стручни штаб - лидер не функционише, баш као ни у случају Сетјеновог претходника Ернеста Валвердеа. Далеко од тога да Барселона у Месијевој ери није доминирала, али је утисак да се могла домоћи много више трофеја да су челници клуба имали више слуха за Аргентинчеву ћуд. Када је Месију све потаман, тада игра на врхунцу и Барселона је практично незаустављива, али се у посљедњих неколико година пречесто дешава супротно. Све је почело доласком на клупу његовог земљака Херарда Мартина, који је био Месијева жеља. Ипак, није све прошло онако како је замишљено, па је популарни Тата напустио “Ноу камп” послије једне сезоне. Услиједио је период под Луисом Енрикеом који је подсјетио на славне дане када су Каталонце водили Френк Рајкард и Пеп Гвардиола, али су посљедње двије аквизиције све поквариле. Прво је повјерење добио Валверде, стручњак који је раније у каријери водио Алавес и Еспањол, а затим Сетјен. Ни он нема богзна какву биографију јер, између осталих, Лас Палмас и Бетис нису баш референце које могу да импресионирају пуну свлачионицу звијезда. Није тајна да је Меси водио тихи рат против тренера за које је сматрао да немају ауторитет, иако Сетјен сматра да је све под контролом.

- Сасвим сам задовољан радом својих играча, иако имамо све више потешкоћа. Губитак два бода значи да смо се одмакли од титуле, али морамо наставити да радимо - рекао је Сетјен.

Ипак, говор тијела играча и фотографије које медији пласирају јасно показују да га добар дио тима, укључујући Месија, баш и не схвата озбиљно. Док су се фудбалери Атлетика приликом једног прекида окупили око Дијега Симеонеа, половина играча Барселоне окренула је Сетјену леђа као да их не занимају његови савјети. Прије неколико дана Меси је практично одмахнуо руком док је Сарабија желио да му укаже шта треба да поправи. Омалени чаробњак из Розарија из сваког “рата” са тренерима до сада је излазио као побједник и остајао газда у клубу, па је мало вјероватно да се нешто промијени на крају сезоне. Ваљда су то схватили и људи који воде клуб, па ће ангажовати тренера са озбиљним педигреом и ауторитетом, који ће извући све потенцијале из екипе.

Мали градски дерби

Фудбалери Реала вечерас имају прилику да побјегну на четири бода разлике Барселони уколико у малом градском дербију савладају Хетафе. Екипа из предграђа шпанске престонице још има теоретске шансе да се домогне Лиге шампиона, али је Реал у наставку првенства врло сигуран и рутински рјешава овакве препреке. Уколико славе, “краљеви” ће доћи надомак титуле, јер би у пет преосталих кола имали луксуз да киксају и остану на врху табеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана