Русији забрањено учешће на Олимпијским играма и свјетским шампионатима

Агенције
Русији забрањено учешће на Олимпијским играма и свјетским шампионатима

МОСКВА - Русији је данас забрањено учешће на Олимпијским играма и свјетским шампионатима у многим спортовима у наредне четири године одлуком Свјетске антидопинг агенције,ВАДА, због манипулисања лабораторијским подацима, саопштио је портпарол овог тијела.

Извршна комисија Агенције донијела је одлуку након што је закључено да је Москва манипулисала лабораторијским подацима подметањем лажних доказа и брисањем фајлова повезаних са позитивним тестовима, који би могли да помогну у идентификовању лица која су варала.

Портпарол је рекао да је одлука извршне комисије била једногласна.

Русија, која покушава да се наметне као глобална спортска сила, укључена је у скандале допинговања од када је 2015. године ВАДА објавила да је пронашла доказе о масовном допинговању руских спортиста.

Многи руски спортисти пропустили су претходна два олимпијска циклуса, а Русија није могла да наступа под својом заставом на Зимским олимпијским играма у Пјеонгчангу због, како је речено, државно спонзорисаног допинговања на Играма у Сочију 2014. године.

Данашња одлука о казни донесена је послије разматрања лабораторијских података које је Москва доставила раније ове године.

Један од услова за обнављање статуса руске антидопинг агенције РУСАДА, која је суспендована 2015. године, био је да Москва достави аутентичну копију лабораторијских информација.

Данашњом одлуком руској агенцији је одузета акредитација.

ВАДА је оставила могућност да "чисти" руски спортисти учествују у великим спортским такмичењима без своје заставе или химне у наредне четири године.

Поједини руски званичници описали су раније позив на увођење санкција као непоштен и повезан са ширим покушајем Запада да изопшти ову земљу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана