Роналдо машина за прављење новца

Агенције
Роналдо машина за прављење новца

ТОРИНО - Нападач Јувентуса Кристијано Роналдо постаће тек трећи спортиста у историји који ће током активне каријере зарадити милијарду долара.

Тридесетпетогодишњи португалски репрезентативац трећи је на списку милијардера по том основу послије Американаца, голфера Тајгера Вудса и боксера Флојда Мејведера. Роналдо ће магичну границу прећи током 2020. године упркос смањењу плате у Јувентусу због прекида сезоне и пандемије вируса корона. Португалац, који је рођен у Мадеири, магнет је за новац, а раније је наступао за лисабонски Спортинг, Манчестер јунајтед и Реал Мадрид. Почетком сезоне 2013-14, када је носио дрес “краљевског клуба”, са годишњом платом од 17 милиона евра био је најплаћенији фудбалер свијета. Према процјени магазина “Форбс”, у периоду од 2010. до 2019. зарадио је 766 милиона долара и на тој листи испред њега био је само Мејведер. Ипак, највећи дио новца зарађује од спонзорских уговора баш као и Бразилац Нејмар те за њих двојицу важи чињеница да су маркетиншки најисплативији играчи.

Први спортиста који је достигао магични број од милијарду долара био је Тајгер Вудс (44). Према писању “Голф Дајџеста”, од 1996. до 2007. зарадио је 770 милиона долара и процјењује се да је милијарду достигао већ 2010. године. Од играња голфа зарадио је 120 милиона долара, док је остатак стигао кроз маркетиншке уговоре. Ипак, скандал након развода као и афере са љубавницама коштали су га бројних уговора, тако да су приходи били нешто слабији у једном периоду.

Мејведер је избоксовао своју милијарду. Славио је на свих 50 мечева у каријери, од којих је 27 ријешио нокаутом, а зарада му потиче од права на гледање преноса путем интернета (пеџ пер виењ). Најгледанији његов меч био је против Конора Мекгрегора, од којег му је припало невјероватних 370 милиона долара пошто је право гледања платило 4.300.000 гледалаца. Тиме је пребацио милијарду и зарада му износи 1.667.940.000 долара од мечева, док још треба да додамо и спонзорске уговоре.

“Бизнис инсајдер” наводи да ће Роџер Федерер бити први милијардер међу тенисерима ове године. Потребно је имати у виду да су многи бивши спортисти постали милијардери, међу њима и Мајкл Џордан, али су то остварили по завршетку активне каријере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана