Предсједник УЕФА “оплео” по Словенији: Примитивци траже непријатеље од прије 70 година

ГС
Предсједник УЕФА “оплео” по Словенији: Примитивци траже непријатеље од прије 70 година

Предсједник Европске фудбалске уније (УЕФА) Александер Чеферин рекао је да ће тај спорт превладати тешкоће настале пандемијом вируса корона.

Он је додао да се нада повратку публике на стадионе већ на јесен.

“Човјечанство је преживело многе ратове и епидемије, па ће сасвим сигурно и нови вирус корона, а надам се да ће се на стадионе већ на јесен вратити и навијачи”, казао је Чеферин у разговору за љубљански лист Дневник, пренела је Хина.

По његовим речима, УЕФА ће из кризе изаћи као побједник и финансијски ће преживјети, као и национални фудбалски савез.

Чеферин је почетком априла у Словенији изазвао политичку буру, критикујући тонове које је у својим јавним наступима о посљедицама епидемије најављивала тада нова влада премијера Јанеза Јанше коју је окривио за стварање лошег расположења у друштву, песимизам и лошу јавну комуникацију, па су се појавила нагађања да намјерава ући у словеначку политику након завршетка садашње дужности, што није сасвим порекао.

У интервјуу за Дневник, Чеферин је казао да сада нема “скоро никакав контакт” са владом којој је на почетку епидемије помогао омогућивши донацију потребног медицинског материјала из Кине путем личних веза с Џеком Маом, оснивачем компаније Алибаба.

“Немам с њима никакав контакт и драго ми је да с тим људима имам што мање посла, а мој став да бих им могао помоћи показао се наивним”, казао је Чеферин, али је критиковао владу Јанеза Јанше рекавши како у Словенији примећује све нижу културу дијалога, нападе на новинаре и правосудни систем, као и друге друштвене системе.

“Треба престати са срамотном реториком, оптуживањем и тражењем привидних непријатеља од прије 70 година и погледе усмјерити у будућност”, додао је Чеферин алудирајући на конфликте између садашње владе и новинара, те оптужбе да су неке данашње друштвене структуре у Словенији повезане с раздобљем комунистичког режима.

“Већина Словенаца је позитивна, али их знају надгласати негативци јер су агресивни и примитивни”, навео је Чеферин.

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана