Пољски министар спорта: 40 земаља би могло бојкотовати Олимпијске игре у Паризу

Танјуг
Foto: Агенције

ВАРШАВА- Чак 40 земаља могло би да бојкотује Олимпијске игре у Паризу 2024 уколико би Русији и Бјелорусији било дозвољено да се такмиче, чиме би догађај био беспредметан, рекао је пољски министар спорта и туризма Камил Бортничук.

Ботничук је ово изјавио након што су Пољска, Литванија, Естонија и Летонија заједнички одбациле план Међународног олимпијског комитета (МОК) да се Русима и Бјелорусима дозволи да се такмиче, преноси Би-Би-Си.

Украјина је најавила да ће бојкотовати Олимпијске игре у Паризу уколико до тога дође.

МОК је јуче саопштио да би свака забрана била само "кажњавање спортиста".

Бортничук је рекао да вјерује да би било могуће изградити коалицију од 40 земаља, укључујући Велику Британију, САД и Канаду, које би се успротивиле плановима МОК-а пре састанка 10. фебруара.

"С обзиром на ово, не мислим да ћемо се суочити са тешким одлукама прије Олимпијских игара и, ако бисмо бојкотовали Игре, коалиција у којој ћемо бити биће довољно широка да одржавање игара буде бесмислено", рекао је Ботничук.

МОК је прошле недјеље најавио да ће "истражити пут" који би омогућио руским и бјелоруским спортистима да се такмиче у Паризу под неутралном заставом, додајући да "ниједан спортиста не треба да буде спријечен да се такмичи само због пасоша".

Министар спорта Украјине Вадим Гутсајт рекао је да је спортским органима земље потребно да "ојачају комуникацију" са међународним федерацијама како би задржали забрану учествовања руских и бјелоруских спортиста, коју је извршни комитет МОК-а увео непосредно након руске инвазије на Украјину у фебруару 2022. године

Предсједник МОК-а Томас Бах рекао је да је само замишљено као "заштитна" мјера према тим спортистима, и сада инсистира да не би требало да буду дискриминисани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана