Почиње Вимблдон, најпрестижнији тениски турнир на свијету: Мјесто гдје традиција има своје значење

Душан Репија
Почиње Вимблдон, најпрестижнији тениски турнир на свијету: Мјесто гдје традиција има своје значење

Лондон - Ниједан спортски догађај, а посебно тениски није толико везан за традицију и поштовање вриједности насталих кроз историју која се почела писати давне 1884. године, као трећи гренд слем сезоне Вимблдон.

Терени “Ол ингланд клаба” у идуће двије седмице биће поприште борбе најбољих свјетских тенисера и тенисерки, част да одигра први меч имаће српски тенисер Душан Лајовић, који ће покушати да изненади владајућег шампиона и човјека чије име је дуго година један од синонима турнира - осмоструког шампиона Роџера Федерера. Међутим, о мечевима ће више тога бити причано и писано у наредним данима, а увијек је лијепо упознати се са дијелом који прати импресивни вимблдонски комплекс, сачињен од 19 травнатих терена на којима се играју мечеви, те још 22 игралишта за тренинг.

Поштовати традицију значи поштовати труд и рад предака који су све направили. Оно што је на врху листе свакако су јагоде са шлагом у комбинацији са шампањцем. Двије седмице врхунског тениса биће зачињене са поједених скоро 30.000 килограма јагода, и више од 7.000 литара шлага. Непца енглеске господе и имућних гостију често конзумирају лосос, као и осталу рибу са кромпиром, а све бива заливено са око 17.000 флаша шампањца. 

Дио традиције свакако је и одјећа. Од самих почетака Вимблдон је био турнир на ком се форсирала бијела боја, која је од 1963. и званично постала обавеза. С тога играчима није дозвољено експериментисање са одјевним комбинацијама и бојама које их све чешће прогутају тако да и не личе на спортисту. Федерер је прије неколико година увео нову дозу елеганције, јер пред сваки меч на терен излази у бијелом сакоу.

Дио у којем су организатори мало поклекли односи се на кишу. До 2009. године она је често правила проблеме, помјерала чак и финалне мечеве, па су људи који воде најпрестижнији турнир одлучили да инсталирају кров на централни терен. Без обзира на ову новост, киша је често реметилачки фактор на осталим теренима, па се понекад деси да се један меч развуче на три дана. Наравно и то је традиција без које Вимблдон не би био оно што јесте.

Ђоковић сутра на терену

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић сутра ће одиграти свој први меч у походу на четврти трофеј у Лондону, а први ривал му је Американац Тенис Сандгрен. Ђоковић је прије осам дана играо финале Квинса што указује на то да му је форма у успону, баш како тврди и његов тренер Маријан Вајда.

- Био сам изненађен што је дошао до финала, мислио сам да ће играти добро, али нисам очекивао да ће се наћи у финалу - рекао је Вајда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана