Пјерлуиђи Колина на свој 60. рођендан дао неколико савјета данашњим судијама

Agencije
Пјерлуиђи Колина на свој 60. рођендан дао неколико савјета данашњим судијама

И док ћете сигурно чути много различитих одговора на питање ко је најбољи фудбалер у историји, само један ћете чути када питате за најбољег арбитра. Сасвим сигурно одговор ће бити Пјерлуиђи Колина.

Легендарни италијански арбитар данас слави 60. рођендан, те је тим поводом дао велики интервју.

Колина је данас алфа и омега у ФИФА-и када је надзирање рада арбитара у питању, а судија пред којим су и они најпроблематичнији играчи "били мирни као бубице" дао је неколико савјета данашњим арбитрима.

- Данашње судије се морају понашати као да ВАР не постоји. Крајњи циљ је да се ВАР уопште не користи, а то би значило да судије доносе исправне одлуке на терену - рекао је Колина који је потом дао своје виђење о томе зашто арбитри превише гријеше.

- Сваки арбитар сада подсвјесно зна да га ВАР може спасити ако погријеши. Но, они не размишљају о томе да ће им контролер суђења и даље смањити оцјену и поред интервенције ВАР-а. На то су у потпуности заборавили - рекао је популарни судија.

Колина је истакао да је он био успјешан не само што је имао осјећај за игру, већ и што је детаљно проучавао играче.

- У моје вријеме арбитри су се припремали за утакмице површно. Ја сам, за разлику од већине осталих судија, стално анализирао играче, гледао како се понашају, у којој формацији играју, како играју... Данас је све то на много вишем нивоу и арбитри се редовно припремају за утакмице на тај начин. Судија мора знати све о фудбалу - рекао је Колина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана