Петар Јокановић о резултатима Холандије и Исланда на ЕП: Ричардсон и “лале” нису изненађење

Душан Репија
Петар Јокановић о резултатима Холандије и Исланда на ЕП: Ричардсон и “лале” нису изненађење

ВЕСТМАНЕЈА - Уз репрезентације Црне Горе и Русије најпријатнија изненађења Европског првенства у рукомету су Исланд и Холандија.

И док се први полако враћају гдје су били, “лале” су потпуно освјежење, али за нашег саговорника Петра Јокановића апсолутно нису изненађење. Голман из Котор Вароша већ трећу сезону каријеру гради на Исланду, а идеалан је саговорник за ову причу, јер му је тренер у ИБВ-у селектор Холандије Ерлингур Ричардсон. Бивши бундеслигашки рукометаш и тренер на клупи Холанђана је од 2017. године, а овај тим је под његовом палицом направио огроман искорак.

- Било је право уживање гледати њихову утакмицу против Исланда. Прштало је на све стране. Видио се “отисак” скандинавске школе. Много трке и још више шутева, што у овом савременом рукомету очигледно даје успјех. Холандија има добар тим са играчима који имају значајно искуство играња на највишем нивоу. Предњачи најбољи стријелац првенства Кај Смитс те Лук Стајнс. Мислим да их нико из њихове групе није схватио озбиљно, што су искористили и показали да и те како могу парирати најбољим европским репрезентацијама - рекао је Јокановић за “Глас Српске”.

Заслуге иду и на рачун Ричардсона, који је добио одријешене руке и у петој години његовог мандата стигли су прави плодови рада.

- Он је сјајан тренер, микс њемачке и исландске школе рукомета. Одлично га познајем и знам колико је детаљан. Већ дуго има окосницу екипе на окупу, што се опет показало као једино исправно рјешење. Момци које води су стасали, имали довољно времена да схвате његове идеје и захтјеве, тако да ме не би изненадило уколико помрсе рачуне фаворитима и у другом кругу такмичења. Наравно, предуслов је да остану сви здрави у овом лудилу вируса корона - рекао је Јокановић.

Са друге стране, Исланд се послије неколико година кризе вратио међу најбоље, а Јокановић мисли да може и много више од пуког учешћа у другом кругу.

- Годинама уназад у самом су врху. Имали су малу кризу, али што се код нас каже, за њих нема зиме. Јасна селекција и улагање деценијама уназад дају очигледан резултат и ја их ово првенство видим у борби за једну од медаља. Лидер екипе сасвим сигурно је Арон Палмарсон, који годинама важи за једног од најбољих играча на свијету. Велики је плус што се вратио у репрезентацију, јер су уз њега и остали играчи за 20 одсто бољи - закључио је Јокановић.

Комшије отварају

Рукометаши Црне Горе и Хрватске отвориће данас други круг такмичења (16.30 часова), група 1. У овој групи данас се састају Француска - Холандија (18) те Данска - Исланд (20.30). У групи 2 играју: Русија - Шведска (15.30), Њемачка - Шпанија (18) и Пољска - Норвешка (20.30).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана