Пакјао као вино

Агенције
Пакјао као вино

ЛАС ВЕГАС - “Без старца нема ударца”, стара је изрека која може да се примијени у случају филипинског боксера Манија Пакјаа. Сада већ времешни борац одбија да баци пешкир, а има и разлога јер је показао да и у 41. години може да се носи са најбољим.

Легенда Филипина, који је бокс заволио “гутајући” филмове у којима је правду гањао Брус Ли, постао је ЊБА првак у велтер категорији јер је одлуком судија успио да савлада до сада непораженог Кита Турмана. Американац није осјетио горчину пораза у претходних 29 мечева, али је морао да честита популарном Пакману. Неуморни ветеран кренуо је силовито и већ у првој рунди почастио Турмана десним крошеом, а потом су се редали ударци на обје стране, све до осме рунде, када је поново Пакјао направио нијансе у своју корист. Добио је одговор у деветој рунди, а 10. је поново припала Пакјау. Добро је Филипинац уздрмао противника, али је борба била сувише изједначена да би судије имале лак задатак. Пакјао је на крају имао 2:1 у своју корист, први судија се приклонио Турману са 114:113, а преостала двојица су била уз Пакјаа са 115:112 и 115:112.

- Бокс је моја љубав. Било је забавно, вјерујем да су сви уживали. Противник је сјајан, а ја планирам још једну борбу сљедеће године. Сада идем на Филипине да тренирам - поручио је неуморни Пакјао, послије 2. побједе након 40. рођендана.

Ко би му могао бити ривал за сада није познато, иако се сви боксерски романтичари, а богами и промотори, надају да би Пакјао још једном могао да укрсти рукавице са Флојдом Мејведером. Колико је то реалан сценарио у овом тренутку нико не може да каже, али је један од најбољих боксера икада показао да се не плаши изазова, посебно ако су на талону десеци милиона евра. Мејведер је ушао у ринг са Конором Мекгрегором, а да ли ће пружити шансу Пакјау за реванш, остаје да се види.

Без обзира на то да ли ће се то десити или не, Пакјао је већ урадио довољно ствари за два живота. У каријери има 62 побједе, уз седам пораза и два ремија, а постао је први боксер који је постао шампион у осам различитих тежинских категорија.

Осим ринга, који је његова канцеларија од тренутка када је напунио 14 година, велики утицај оставио је у другим сферама. Као и обично у оваквим причама, кренуо је од нуле, или боље рећи из минуса. Рођен је у  сиромашном граду Кибаве на југу Филипина. Када је напунио двије године, заједно са породицом се преселио у још удаљенији крај, у град Танго, који се налази на самој обали Целебеског мора. Живио је у малој дрвеној колиби са родитељима, три брата и двије сестре. Почео је да ради са свега седам година помажући једном старом рибару, а због залагања добијао је дио улова. Један дио рибе је задржавао за себе и породицу, док је други продавао. Почетком деведесетих са ујаком је погледао професионални бокс меч у којем је Бастер Даглас нанио први пораз Мајку Тајсону. Убрзо након тога одлучио је да оде у Манилу, гдје је упознао Бена Делгада, власника познате теретане. Делгадо је пристао да тренира Пакјаа, а временом му је дозволио да живи у једној малој соби у склопу теретане. Каријеру је започео у једној телевизијској емисији, гдје су такмичари зарађивали два долара по борби. Врло брзо је напредовао и крчио пут ка врху, а тиме је јачао и његов утицај. Почео је да се бави политиком, тренутно је сенатор и има велике шансе да постане и предсједник своје земље. Велики је филантроп, од сваке своје борбе дио новца донира у хуманитарне сврхе. Магазин “Форбс” је његово богатство процијенио на око 200 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана