Отворено Европско првенство у рафтингу “Бањалука-Врбас 2019”

Срна
Отворено Европско првенство у рафтингу “Бањалука-Врбас 2019”

Бањалука - У Рафтинг центру “Кањон” у Карановцу вечерас је отворено Европско првенство у рафтингу “Бањалука-Врбас 2019” на којем ће наредна четири дана учествовати око 250 рафтера из 11 европских земаља.

Првенство је отворио замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић, који је поручио да спортови на води добијају све већи значај, те да рафтинг види и као изузетну прилику за промоцију туристичких потенцијала града.

“Долазе нам спортисти из свих крајева свијета. Врбас је наш велики спортски, али и туристички потенцијал. Колико знам, за све ове године, ниједан рафтер из Бањалуке није отишао незадовољан. Сви су одушевљени стазом, што је најважније, али нама изузетно прија када чујемо и да су веома задовољни нашим гостопримством, нашом храном и нашим људима”, истакао је Амиџић.

Амиџић је рекао да је овај град посљедњих 15 година био домаћин највећих рафтинг такмичења, те да је ово треће Европско првенство.

“Претходно смо били успјешни домаћини Европској смотри рафтера 2005. и 2015. године. Највећи догађај била је организација Свјетског првенства у рафтингу 2009. године, које је изазвало огромно интересовање публике и када је, према процјенама, у кањону Врбаса било више од 30.000 људи који су уживали у чарима рафтинга”, навео је Амиџић и изразио очекивања да ће за двије године Бањалука поново бити организатори Свјетског првенства.

Он је истакао да је Бањалука град спорта, те да су га у прошлости неки други спортови прославили.

Помоћник министра за спорт Републике Српске Драган Јаћимовић рекао је да је Министарство породице, омладине и спорта Српске ово такмичење уврстило у календар манифестација од значаја за Републику Српску и пружило подршку организаторима, препознајући вишеструки значај овог спортској догађаја.

Он је навео да је на овим просторима рафтинг у експанзији из године у годину, те да је напредак и развој сваког спорта успјех Бањалуке и Републике Српске.

“Сви који једном осјете моћ и виде љепоте Врбаса, сигурно ће доћи и бити наши гости и као спортисти, и као туристи”, истакао је Јаћимовић.

На шампионату, који ће трајати до недјеље, 7. јула, наступиће 36 тимова у мушкој и женској конкуренцији.

Снагу и умијеће на буковима Врбаса одмјериће тимови из Бугарске, Хрватске, Чешке, Румуније, Словеније, Србије, Мађарске, Велике Британије, Русије, Летоније и БиХ.

Прве такмичарске трке предвиђене су сутра на стази Бијели бук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана