Одлазак швајцарског маестра, Федерер уз сузе и овације отишао у пензију

ГС
Foto: Танјуг/AП

Дошао је крај једне ере, ере Роџера Федерера, каријере дуге 24 године.

Од тениса је добио све, а Роџер му дао и више од тога. Швајцарац се мечом у дублу у пару са Рафаелом Надалом у величанственој атмосфери у препуној "О2 арени" у Лондону, пред 17.500 гледалаца, опростио од активног играња тениса.

Изузетно емотивно било је већ од самог уласка на терен Роџера Федерера и Рафаела Надала. Вјероватно је цијела каријера прошла кроз главу Федекса, који се "бранио" осмијехом на лицу, а подршку му је давао Тим Европе на челу са Новаком Ђоковићем, који је био и у улози главног тренера.

Почео је и меч. Иако ревијалан, од старта су оба тима кренула жестоко, чувала су своје сервисе, а онда је у једном моменту Федерер урадио немогуће, пронашао је рупу у мрежи. Тачније један форхенд је успио да провуче кроз мрежу поред стуба који је држи.

 

Занимљиво је било на свакој паузи између гемова. Публика се максимално веселила и подизала атмосферу. С друге стране, Новак је користио прилику да посаветује Рафу и Федерера на шта да обрате пажњу. Очигледно да су сва тројица озбиљно схватила овај меч. Наравно све се завршало осмијехом све тројице.

Борба се брзо распламсала, а у деветом гему Тим Света је први стигао до брејк прилике. Услиједио је снажан смеч Федерера и Тим Европе се одбранио и добио гем.

Већ у наредном гему запријетили су Европљани, одузимају сервис противницима и добијају први сет са 6:4. Тим Свијета није имао прилику за поправни.

Наредни сервис Тима света донео је још две везане брејк лопте за Надала и Федерера, користе прву и враћају брејк.  

Потом су оба пара била сигурна на своје сервисе све до једанаестог гема. Тада Тим свијета осваја три везане брејк прилике на сервис Надала. Европљани успијевају да се извуку и стигну до изједначења. Услиједило је још једно изједначење након предности за Надала и Федерера. Дуплом сервис грешком Надал поклања ривалима четврту брејк прилику. Сјевнула су два снажна смеча Федерера за ново изједначење.

Настављена је борба у овом гему, још два изједначење након предности за Тим Свијета. Потом Тим Европе долази до прилике да ријеши гем у своју корист. Користе је и рјешавају гем у своју корист - 6:5.

Сок је сервирао за останак у мечу, Тим Европе је стигао до изјендачења, али није успио да освоји брејк прилику. Сок и Тијафо везују још два поена за 6:6 у другом сету - тај-брејк.

Мини-брејком Тим Свијета је отворио овај период игре. У трећем поену европљани враћају брејк. Међутим, Надал поново гријеши и ривали су опет стигли до предности, а потом и до вођства од 5:2. Новим мини-брејком Тим свијета стиже до четири везане сет лопте, користе прву и долазе до изједначења у сетовима.

Побједник је ријешен у меч тај-брејку који се играо до 10. Почео је мини-брејком Тима Европе. Наставили су са одличном игром и експресно дошли до 3:0. Потом су ривали били сигурни на свој сервис - 3:2.

На сервис Надала Тим свијета враћа мини-брејк, потом му одузима и други сервис и стижу до мини-мини брека предности - 4:3. Враћају се Европљани, одузимају сервис ривалима за ново изједначење.

 

Без мини-брејкова у наредних неколико сервиса и Тим Европе је повео са 6:5. За ново изједначење пред промену страна побринуо се Тим свијета. Услиједила је размена мини-брејкова и резултат је поново изједначен. Потом Федерер и Надал поново одузимају сервис ривалима и стижу до меч лопте и то на сервис Федерера.

Међутим, ривали успијевају да се извуку, врате мини-брејк и дођу до изједначења 9:9. Потом Тим свијета долази до прве меч лопте. Користе је и добијају овај меч. 

Тим свијета је изједначио на 2:2 послије првог дана Лејвер Купа.

Пораз у овом мечу није умањио спектакуларан одлазак у пензију "Маестра из Швајцарске", коме су на крају кренуле сузе приликом поклањања публици, преноси РТС.

 

Федерер је морао да још једном врати на терен, а потом загрљен са цијелим својим тимом стао је на средину терена и још једном се поклонио публици, која је громогласним аплаузом поздрављала великог Федекса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана