Новак све ближи да престигне Сампраса

ГС
Foto: ГС

Новак Ђоковић има велике шансе да заврши сезону као најбољи рекет света.

Тиме би се уписао у историју као први тенисер којем је седам пута пошло за руком да буде број један на крају календарске године.

Оставио би иза себе идола из дечачких дана, Пита Сампраса и тако још једном исписао историју.

Ове године, за разлику од претходних, када се гледала АТП листа, о завршном броју један, из практичних разлога, одлучује АТП трка.

Пандемија коронавируса утицала је на промене у рачунању АТП листе, па није логично да се све равна по њој ако су се у обзир узимали и неки резултати из 2019. и 2020.

Тако ће Новак Ђоковић, који је тренутно водећи у АТП трци 8.370 поена, бити у пол позицији у односу на највећег ривала у 2021. години, Руса Данила Медведева, у односу на ког има 1.990 поена предности.

Од понедељка, Новак ће имати истих 8.370 поена, а Медведев 6.470, па ће разлика бити 1.900 поена.

Дакле, пораз Московљанина у осмини финала Индијан Велса од Григора Димитрова, олакшао је посао Новаку.

Иако је још неизвесно где ће играти до краја сезоне (пријављен је за Париз), има велике изгледе да се задржи на трону.

Рачуница каже да у случају и да Медведев освоји све турнире до краја године (Москва, Париз, АТП Тур финале у Торину), може да сакупи још максимум 2.750 поена.

То је дакле у најбољем случају, осим ако се не пријави и за турнир у Бечу, који носи 500 поена.

Међутим, како је и сам признао да је уморан, лако би могао да прескочи Куп Кремља, а сваки пораз би додатно ишао у прилог Ђоковићу.

С друге стране, чак и да Медведев освоји све турнире до краја (без Беча или неког другог турнира) Новаку би у најгорем случају требало да освоји још 850 поена.

У случају да на крају имају исти број бодова, Новак би имао предност због већег броја поена освојених на најважнијим турнирима.

Ту би до изражаја дошло освајање три гренд слем титуле и финале УС Опена. Како год било, Рус има планину од задатка, а Новак може да се концентрише на то да се добро одмори и припреми за 2022. годину у којој ће покушати да нападне нове рекорде и крене у мисију по 21. гренд слем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана