Новак на првом мјесту АТП листе до краја године

Срна
Новак на првом мјесту АТП листе до краја године

Тениска сезона није још настављена, али већ сада је јасно да ће Новак Ђоковић бити на првом мјесту АТП листе до краја 2020. године.

Иако има само 370 бодова више од Рафаела Надала, српском асу на руку иду двије чињенице: промијењени систем бодовања, по којем се рачунају најбољи резултати са турнира од марта прошле године, па се самим тим поени не губе и друго, отказивање мастерса у Мадриду, што је била једина прилика за Шпанца да освоји додатне бодове за АТП листу.

Пошто Мадрида неће бити, јер се ситуација са корона вирусом поново погоршава у Шпанији, Надал је остао без прилике да увећа бодовни салдо све до краја године, пошто је пријавио да ће играти још на Ролан Гаросу и у Риму, гдје ће бранити титуле. А, то значи да додатне бодове нема гдје да освоји.

С друге стране, Ђоковић је најавио да ће играти на више турнира до краја године, а на готово свима може само да повећа бодовни салдо и предност у односу на конкуренцију.

Најприје, Новак ће играти на УС Опену, гдје је прошле године заустављен у осмини финала, у Синсинатију је добацио до полуфинала, на Ролан Гаросу је играо полуфинале, док је у Риму био финалиста. Дакле, на свим тим турнирима, ако потврди наступ, најбољи тенисер свијета би могао да профитира.

Највеће је питање када ће АТП тур да одмрзне листу и када ће поново почети да рачуна недјеље на врху. Новак Ђоковић је „залеђен" на 282 седмице на трону и недостају му још четири да стигне Пита Сампраса. И нема дилеме да ће се то десити.

Остаје онда јуриш на рекорд Роџера Федерера, који је 310 недјеља био најбољи тенисер свијета. Било је реално да Ђоковић стигне Швајцарца ове године, „мирисало" је на то, али ће тај задатак морати да остави за 2021. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана