Невјероватна животна прича Болоњиног тинејџера Мусе Јуваре: Свијет се диви дјечаку са чамца

Душан Репија
Невјероватна животна прича Болоњиног тинејџера Мусе Јуваре: Свијет се диви дјечаку са чамца

БОЛОЊА - Живот често пише лијепе и помало невјероватне приче, а једну од најљепших фудбалских креирао је јунаку Болоње и цијеле Италије Муси Јувару, младићу који је прије четири године сам без игдје иког бродом дошао из родне Гамбије на Сицилију, а протеклог викенда срушио Интер (2:1) на “Ђузепе Меаци”.

Звијезда је и због гола, али и због своје приче. Јувара није први осамнаестогодишњак који је заблистао на највећој сцени, а неће бити ни први уколико нешто крене по злу и његова каријера не оде у смјеру који сви очекују. Ипак, вјероватно је први тинејџер који је од своје земље право преко западне обале, покрај Сенегала и западне Сахаре, око сјеверног лука Африке, иза Марока и Туниса стигао до Сицилије. Попут многих његових сународника, који су побјегли од биједе и ратова, смјештен је у прихватни центар близу Потенце. Почео је да игра фудбал у малом клубу Виртус Авиљано, гдје је имао срећу да ради индиректни јунак ове приче Витантонио Сума. Он није био само Мусин тренер, већ и заштитник, једно вријеме други отац, а затим и једини, јер је усвојио дјечака којег су се биолошки родитељи одрекли. Витантонио је свог талентованог сина препоручио Кјеву, одакле је кратко био у млађим селекцијама Торина.

У дресу “бикова” заблистао је на чувеном турниру у Вијаређу, прошле године, на коме је постигао три гола на исто толико мечева. Скаути Болоње нису имали дилему - Муса је потенцијал. Синиша Михајловић је затим уочио његове могућности, указао му шансу и у првом тиму, а он му је вратио тамо гдје је српски ас оставио неизбрисив траг. Мало ко је вјеровао да ће Болоња изненадити “нероазуре”, нарочито послије гола заостатка и човјека мање на терену. Ипак, све се окренуло у само шест минута. Јувара је донио изједначење првенцем у петом мечу у Серији А, а потом је његов земљак Муса Бароу шокирао Интер који је послије овог пораза изгубио све шансе да се бори за “скудето”. Велика ноћ за двојицу младих фудбалера, њихову Гамбију, али и српског стручњака.

- Синиша нам је рекао у полувремену да је довољан тај један гол и да ћемо побиједити. Стварно морам да му захвалим на таквом повјерењу које ми је указао и то против Интера. Веома сам срећан због првенца, хоћу да га посветим породици и свима који су помогли у мом путу. Тренер заслужује сва признања. Ово је за мене сан и овај дан ћу памтити до краја живота - рекао је Јувара.

Карактер и вјера

Без обзира на побједу Синиша Михајловић није био презадовољан игром, нарочито у првом полувремену. Ипак, његови момци су у наставку на дјелу показали оно што краси и што тражи српски стручњак.

- Није било лако играти против Интера са десет играча и са голом заостатка. Али дошли смо до победе захваљујући карактеру и вери, тако да сам срећан. Међутим, није добро што смо чекали да постигнемо гол како бисмо почели да играмо - рекао је Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана