Небојша Голић прошао исту муку у Египту као учесници СП за рукометаше: Стомачни вирус харао и прије 20 година

Душан Репија
Небојша Голић прошао исту муку у Египту као учесници СП за рукометаше: Стомачни вирус харао и прије 20 година

БАЊАЛУКА - Стомачни вирус, који је покосио неколико рукометних репрезентација на Свјетском првенству у Египту, није необична појава за ову земљу из свог искуства тврди прослављени репрезентативац Југославије Небојша Голић.

Минулих дана, у тренуцима када су се тражили посљедњи учесници четвртфинала вирус, али не онај који нас прати већ десетак мјесеци, доспио је у жижу. Храном су се отровали Данци, Хрвати и Словенци и то пред меч са домаћином. “Змајчеки” су прилично директно оптужили Египћане да су их отровали.

- Стварно не могу да тврдим шта се десило, али оно што знам да су такви проблеми врло чести у Египту. Једноставно нам не одговара њихова храна, па свако ко иде тамо мора да буде врло пажљив када и шта једе. Сјећам се да се исто десило нама 1999. године када се уочи меча са Шпанијом за бронзу Ненад Перуничић превијао од болова и није могао да игра, а мој цимер Дејан Перић и поред великих проблема успио да нам помогне да стигнемо до трећег мјеста - препричава своје искуство Голић за “Глас Српске”.

Када су у питању учесници четвртфинала евидентно је да су Скандинавци успоставили доминацију у односу на остатак свијета, нарочито Балканце који послије дуго времена немају представника међу осам најбољих.

- Не могу рећи да сам предвидио, али није ми ни превелико изненађење. Скандинавци су далеко одмакли када су методе рада у питању и то мора да се исплати. Волио бих када би Норвежани отишли до краја, јер су много уложили и дуго времена су ту у врху, други, трећи, а никако први. Играју

одличан рукомет, типичан за њих са много трке, али и изузетном техником игре у нападу и одбрани. Уживам када их гледам. Шпанци и Французи су ми мало досадили, а остали мислим да немају реалну шансу, мада су ме Мађари позитивно изненадили и могу да помрсе рачуне. Млади Доминика Мате је већ сада страшан играч  - рекао је Голић.

Сјајан резултат направио је Катар који је мимо очекивања поново међу осам најбољих, што је Голићу нарочито драго због кума Данијела Шарића. Легендарни голман не помишља на предају ни у 43. години.

- Свака му част, држим му фиге само да овако настави и он и тим. Чујемо се сваки дан, има проблема са раменом и прије сваке утакмице прима инјекције, али не одустаје. Цијелу каријеру се понашао више него професионално и заслужио је да овако дуго убире плодове свега тога. Катар је на првенство дошао без седам, осам играча који су били заражени и речено им је да играју без притиска, а они су направили одличан посао. Због кума ћу навијати да прођу и Швеђане, али то ће ипак бити врло тешко - сматра Голић.

У групу највећих разочарања спадају Хрвати и Словенци.

- Мислим да је вријеме да Хрвати крену у другом правцу, да на клупу дође млађи човјек са више елана и идеја. Донекле сам очекивао да неће бити конкурент за највиши пласман, али сам ипак вјеровао да могу међу осам. Ипак, имају добру стратегију и рад са младима, па уколико погоде са селектором мислим да ће се врло брзо вратити. Словенци имају сјајну репрезентацију, ето имали су несрећу да их покоси тај вирус. Љубо Врањеш је одличан тренер, али нешто једноставно није ишло како треба - рекао је Голић.

Осим здравствених проблема, утисак је да је Словенце скупо коштала игра без голмана. Дозволили су Египћанима да им брзо истопе предност лаким погоцима послије грешака у нападу.

- Видите да ни најбољи играчи данашњице нису за игру седам на шест. Ни мени се лично не свиђа. Онај ко је то измислио вјероватно је настојао да побољша атракцију и динамику, али ја то не видим тако. Да бисте користили ово правило морате да имате технички перфектну екипу, у супротном ћете имати више штете него користи - закључио је Голић.

Србија коначно на правом курсу

Иако се прилично муче и не доминирају као прије десетак година Французи су до четвртфинала уписали све побједе па побједа и реми Србије са “триколорима” непосредно пред почетак првенства додатно добијају на значају.

- Вриједјели су ти резултати чим су остварени, јер Србија ко зна колико дуго није добила Француску. Тонија Ђерону познајем лично, врло га цијеним. Показао је за десетак дана како се ради. Одлична одбрана и напад, перфектна анализа игре ривала. Држим фиге њему и момцима да наставе овако и да за годину или двије играју завршнице великих такмичења - рекао је Голић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана