НБА на губитку милијарду долара

Агенције
НБА на губитку милијарду долара

ЊУЈОРК - Прекид такмичења у НБА лиги много ће коштати најјаче свјетско кошаркашко такмичење и уколико сезона не буде настављена, губици би могли да достигну милијарду долара, преносе амерички медији.

Сезона је обустављена 12. марта, након што је вирусом корона заражен центар Јуте Руди Гобер, а неколико дана касније болест је потврђена и код његовог саиграча Донована Мичела. То је приморало руководство такмичења да прекине сва дешавања док је зарада од једне утакмице од два до осам милиона долара, а до краја лигашког дијела 30 тимова имало је по осамнаестак утакмица да одигра.

- Прерано је говорити о томе колико ћемо новца изгубити и сигурно је да ће то бити економски удар. Из часа у час анализирамо различите сценарије и планирамо наредне кораке. Није лијепа ситуација, али сви имамо исте проблеме - рекао је комесар лиге Адам Силвер.

Такмичење је заустављено до 9. априла, а многи вјерују у наставак.

- Све се јако брзо мијења и мислим да је тренутно исувише рано причати како ће НБА лига изгледати. Знам сигурно да је НБА лига врло оптимистична када је ријеч о наставку сезоне и тренутно на уму немају отказивање и разматра се сваки могући сценарио. Диверзија ће нам сигурно бити потребна у једном моменту у блиској будућности. Све док не дођемо до тачке да смо безбједни од вируса, кошарке неће бити. Само се надам да ћемо што прије истријебити вирус - рекао је извршни потпредсједник кошаркашких операција Њу Орлеанса Дејвид Грифин.

Поред поменутих кошаркаша још четири играча Бруклина била су позитивна на вирус корона, међу којима и Кевин Дурент, потом двојица неименованих кошаркаша Лос Анђелес Лејкерса, Крис Вуд из из Детроита и Маркус Смарт из Бостона. Према посљедњем истраживању најмање половина спортиста заражених короном у САД доводи се у везу са “Стејплс центром” из Лос Анђелеса.

“Стејплс” је дом Лејкерса и Клиперса те НХЛ екипе Кингс, а ту је одржано чак 39 догађаја откако је у Лос Анђелесу забиљежен први случај заразе. Одиграно је тачно 19 НБА утакмица, 12 НФЛ мечева Кингса, додјела награда “Греми” и комеморација Кобију Брајанту. Иако у екипи Клиперса нема заражених, неколико чланова организације Лејкерса је било позитивно на тесту док су Бруклин Нетси гостовали у Ел-Еју током поменутог периода. Међу зараженима су и чланови НХЛ екипе Вашингтон Сенаторс, која је такође гостовала у “граду анђела” док су забиљежени бројни догађаји у којима су учествовали и навијачи прије него што су спроведене прве хитне мјере. Није познато ко је нулти пацијент нити како је ланац почео прије успостављања првих мјера заштите.

Фурније брани Гобера

Француски кошаркаш Еван Фурније стао је у одбрану сународника Рудија Гобера који се нашао на мети критичара због неодговорног понашања и ширења вируса корона. Центар “триколора” је први НБА играч који је био позитиван на корону, послије чега је суспендована цијела сезона.

- Боли ме то. Он је постао лице вируса у НБА. Понашање људи и новинара је срамно. Не разумијем откривање имена заражених. То ми је изгледало као прелазни рок, као пијаца вируса корона. Било је неподношљиво. Можете да кажете да је неко болестан а да га не именујете. Недавно су Лејкерси и Филаделфија имали случајеве па не знамо ко је у питању. Шала са микрофонима је била шала и нико није схватао у том тренутку тежину тога - рекао је Фурније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана