Највећа планетарна смотра спорта почиње у необичној атмосфери: Игре страха и неизвјесности

Дејан Марић
Највећа планетарна смотра спорта почиње у необичној атмосфери: Игре страха и неизвјесности

ТОКИО - Љетне олимпијске игре у Токију, 32. по реду, данас ће бити званично отворене церемонијом на којој, као и на самим борилиштима, неће бити гледалаца.

Свечаност на Олимпијском стадиону почеће у 13 часова (БХТ) и трајаће три и по сата. Програм церемоније држи се у тајности, а једино што је извјесно је да ћемо током ње гледати уобичајени дефиле спортиста из 204 земље.

Игре у Земљи излазећег сунца по много чему ће бити јединствене јер се одржавају током пандемије вируса корона. У таквом амбијенту поједини спортисти су већ постали жртве јер им је позитиван тест на вирус распршио снове о медаљи.

Колико год да је “мјехур” безбједан и требало би да представља сигурну територију у престоници, свакодневни нови случајеви инфекције уносе и страх и неизвјесност у олимпијско село. Због добробити самог спорта и најважнијег надметања, можемо се само надати да неће бити ситуација у којима ће такмичари доћи надомак освајања одличја, а потом у “минут до 12” бивати “елиминисани” због короне.

Ако гледамо само спортску страну, за гледаоце са наших простора међу интересантнијим ће бити колективни спортови кошарка, одбојка, ватерполо, рукомет и, донекле, фудбал, с обзиром на то да на турниру не наступају најјаче репрезентације.

Наравно, базични спортови атлетика, пливање и гимнастика плијениће пажњу, баш као и тенис, у којем Новак Ђоковић има прилику да испише историју и постане први мушки такмичар са златним слемом - олимпијским златом и четири гренд слема освојена у току исте године.

А међу 11.238 спортиста који би требало да наступе у Токију издвајају су многи јединствени такмичари. У ту групу свакако спада и 13-годишња Скај Браун, најмлађа британска олимпијка свих времена, која ће наступити у скејтборду. Скајина прича више је него инспиративна, пошто се на велику сцену вратила након што је прошле године на тренингу доживјела фрактуру лобање и сломила лијеву руку. Но, то је није спријечило да дође до “свог” Токија, пошто јој је мајка Јапанка.

Историју ће исписати и новозеландска дизачица тегова Лорел Хабард, прва трансродна особа која ће на ступити на Олимпијским играма. Хабард је као клинац обарао јуниорске рекорде у мушкој конкуренцији, а сада је један од фаворита за злато у женској категорији до 87 килограма.

У жижи ће бити и кенијски маратонац Елиуд Кипчоге, једини човјек у историји најтеже атлетске дисциплине који је трку завршио за мање од два часа. С обзиром на то, очекује се да и у Токију буде једна од главних звијезда “краљице спортова”.

А нема сумње да ће свјетла пливачке позорнице бити уперена у Кети Ледецки, Американку која је у Рију освојила четири титуле. Овог пута има и више амбиције јер је и у конкуренцији дама уведена дисциплина 1.500 метара, што јој отвара шансу да нападне златни квинтет.

Скандал за скандалом

Организатори Олимпијских игара у Токију отпустили су режисера церемоније отварања Кентара Кобајашија због шале о холокаусту изречене још 1998. године. Предсједница Организационог комитета Сеико Хашимото рекла је да је Кобајаши отпуштен дан уочи отварања пошто је у свом наступу искористио израз “Хајде да се играмо холокауста”.

- Дубоко се извињавамо што смо изазвали такав развој догађаја дан уочи церемоније отварања - казала је Хашимото.

Почетком седмице композитор који је радио на церемонији отварања Кеиго Ојамада морао је да поднесе оставку након што су се на друштвеним мрежама појавили наводи да је у дјетињству малтретирао школске другове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана