Надал донио Шпанији шесту титулу у Дејвис купу

B92
Надал донио Шпанији шесту титулу у Дејвис купу

Најбољи тенисер свијета Рафаел Надал је побједом над Денисом Шаповаловим донио Шпанији шести трофеј у Дејвис купу.

Меч је трајао нешто мање од два сата и припао је Надалу са 6:3, 7:6 (9:7).

Првопласирани играч на АТП листи је на тај начин окончао сјајну годину за себе и потврдио да се тренутно налази у најбољој форми.

Лидер шпанског тима је у сјајном стилу започео меч, у своја уводна три сервис гема је противнику дозволио да освоји само два поена, а у моментима када је Шаповалов отварао поене имао је двије брејк прилике.

Канађанин је успијевао да одоли нападима Надала, али све до шестог гема, у ком је најбољи играч свијета искористио шансу да направи брејк и поведе са 4:2.

Наредна два гема су протекла веома брзо, без поена за ритернере, да би у деветом Надал појачао ритам и реализовао другу прилику да оконча први сет.

Велика борба је вођена у другом сету, који је Шаповалов отворио својим сервисом.

Тренутно 15. тенисер на свијету је у другом гему најавио да би могао да запријети противнику, али није успио да стигне до прилике за брејк.

У трећем је Надал пропустио две шансе да освоји гем на сервис противника, послије чега је без изгубљеног поена изједначио на 2:2, али Шаповалов у наставку није дозволио да му буде угрожен сервис-гем.

Канађанин се потпуно опустио у шестом гему другог сета, играо је веома агресивно, тјерао је Надала да се помучи за поене, а послије готово десет минута игре је стекао и прву брејк прилику.

Ипак, Надал је спречио изненађење, изједначио на 3:3, послије чега су слиједећа два гема протекла у нешто блажем ритму, све до деветог у коме је Надал имао брејк прилику, али му Шаповалов није дозволио да дође на гем до побједе.

У деветом гему је млади Канађанин рођен 1999. године имао 30:15, али су услиједила три спектакуларна поена Надала за изједначење од 5:5 у другом сету, да би затим и покушао да нападне Шаповалова, који је успио да се одбрани и себи обезбједи бар тај-брејк.

Послије 66 минута одиграних у другом сету ушло се у одлучујући гем, пошто је претходно Надал “шетао” Шаповалова са једне на другу страну терена и на крају успио да изједначи на 6:6.

Два уводна поена су припала Канађанину, али је веома брзо Надал поравнао резултат. Шаповалов се није предавао, одржао је резултат до 4:4, али је потом направио велику грешку и донио противнику предност од 5:4, уочи његовог сервиса.

Директним поеном из сервиса је Надал стигао до две везане прилике да освајање титуле, али је Шаповалов одиграо спектакуларно, прочитао “зицер” Надала, стигао све и потом послао пасинг-шот паралелу у небрањени део терена.

Фантастичним сервисом је Шаповалов избацио Надала из ритма и успио да изједначи на 6:6, ударцем који је ишао брзином од 150 километара на сат.

Услиједио је нови поен, чиме је Канада стигла до сет лопте, али је шпански тенисер успио да на лак начин изједначи и да потом дође до треће меч лопте, коју је и искористио, пошто је Шаповалов испуцао лопту у мрежу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана