“Милионери” склопили тим за велика дјела

Приредио: Душан Репија
“Милионери” склопили тим за велика дјела

Дортмунд - Ако вриједи она стара да се по јутру дан познаје, ове сезоне у њемачком фудбалу могли би да дувају неки нови вјетрови. Борусија Дортмунд савладала је актуелног шампиона Бајерн са 2:0 и освојила Суперкуп.

“Милионери” су били конкретнији против највећег ривала у већем дијелу меча, па је осим Пака Алкасера и Џејдона Санча у стријелце могао да се упише још понеки фудбалер екипе Лусијана Фавра. Могла је утакмица да оде и у другом смјеру, али Баварци нису успјели да искористе теренску иницијативу и тек неколико солидних шанси. Тако је на “Вестфалену” остао шести пехар првог такмичења у сезони, док Бајерн има један већи. Иако Суперкуп нема неку посебну вриједност увијек је лијепо старт првенства дочекати насмијан и са осјећањима побједника, а притисак пребацити на ривала.

- Жељели смо овај пехар по сваку цијену и на крају смо урадили одличан посао. Није било лако, они су имали посјед од скоро 65 одсто, али смо се одлично бранили и имали смо боље прилике. Бајерн је врло јак, али су моји момци одиграли паметно и искусно - рекао је Фавр.

Осим трофеја он може да буде задовољан прелазним роком, јер је Борусија  сачувала 90 одсто играча који су играли запажену улогу, а довели су и прилично звучна појачања за релативно мало новца. Можда и највећи плус је повратник Матс Хумелс, који је одлучио да напусти Бајерн и врати се кући. Иако није играо у Суперкупу због повреде сигурно ће бити командант одбране која је прошле сезоне била слабији дио тима и може се рећи да је у доброј мјери кумовала губитку наслова шампиона. Фавр је зато одлучио да оснажи посљедњу линију па је уз Хумелса стигао и репрезентативац Нико Шулц који успјешно покрива више позиција, али га тренер види као лијевог бека. “Милионери” су се значајно појачали и у осталим линијама тима. Торган Азар и Јулијан Брант требало би да дају ширину у офанзиви и не само да надокнаде одлазак Кристијана Пулишића него да игри пруже и додатну димензију. Од раније се знало да ће Алкасер бити откупљен од Барселоне, па се може рећи да је швајцарски стручњак скоцкао тим кадар да помрси рачуне Бајерну. Посебно јер су у Минхену прилично неактивни на трансфер пијаци иако су и Нико Ковач и неколико фудбалера тражили појачања.

У свлачионици послије деценије нема Франка Риберија и Арјена Робена и то је сигурно велики ударац јер су Француз и Холанђанин били вође и на терену и ван њега. Отишао је већ поменути Хумелс, као и Хамес Родригез и Рафиња, који се није баш слагао са Ковачем. Стигли су само Лукас Ернандез и то за 80 милиона евра из Атлетика, те Бенжаман Павар који је Штутгарту плаћен 35 милиона евра.

Чини се премало за амбиције Бавараца које су увијек највише. Сага око доласка Лироја Санеа траје цијело љето, али Пеп Гвардиола још није дао зелено свјетло да репрезентативац “панцера” напусти Манчестер сити и врати се у Њемачку. Времена је све мање јер прелазни рок у Енглеској траје до петка у поноћ, а разлика између онога што Бајерн нуди, а Сити тражи прилично је велика. Ковач је у првом званичном мечу сезоне на располагању имао само 19 фудбалера укључујући три голмана, те голобраде Алфонса Девиса, Сарпета Синга и Рајана Јохансона, па је јасно да му недостају бар три, четири права појачања. Времена да ствари преокрене у своју корист још има, али је потребно  да менаџмент клуба одријеши кесу, јер је у овом времену само то гаранција да можете стићи до појачања којег желите. Величина клуба, амбиције и трофеји као препорука све чешће остају у другом плану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана