Милица Мандић освојила прво злато за Србију на ОИ

ГС
Милица Мандић освојила прво злато за Србију на ОИ

ТОКИО - Српска репрезентативка у теквондоу Милица Мандић освојила је златну медаљу на Олимпијским играма у Токију, пошто је у финалу категорије преко 67 килограма савладала Корејку Дабин Ли 10:7.

Мандићева је Србији донела трећу медаљу на овим Играма, а прво најсјајније одличје.

Стигла је до другог злата у каријери, након што је била најбоља у Лондону 2012. године.

Претходно, Мандићева је у полуфиналу савладала младу Францускињу Алтеу Лоран (7:5), у четвртфиналу је била боља од Пољакиње Александре Ковалчук (11:4), док је на старту побиједила Фејт Огало из Кеније (13:0).

Српска шампиона уписала се златним словима у историју и на величанствен начин завршила каријеру, с обзиром на то да је најавила да ће се послије Игара у Токију повући из активног бављења спортом.

Прву рунду обиљежила је апсолутна доминација српске такмичарке, која је прво једном ударила ривалку у оклоп, па и у кацигу и након уводног дијела финала водила са 5:0. Након друге рунде резултат је био 6:3 и све је било отворено.

Тај дио борбе обиљежило је неколико спорних потеза, хватања и обарања, због чега су тражена и два челенџа, по један на обје стране - али нису прихваћени.

У посљедњој рунди виђена је велика драма, јужнокорејска такмичарка је изједначила на 6:6, а онда је Милица Мандић напала и у стилу великог шампиона дошла до злата.

Иначе, у Токију је Србији прва медаља стигла из стрељаштва, Дамир Микец је освојио сребро, а друга је теквондо донео, што постаје традиција, након сјајних борби Тијане Богдановић и бронзе.

Од осамостаљења и Олимпијских игара 2008. у Пекингу, ово је тек четврта златна медаља Србије. Прву је освојила управо Милица Мандић у Лондону 2012, а друга и трећа стигле су на прошлим Играма у Токију, прво од рвача Давора Штефанека, па ватерполо репрезентације.

Укупно је Србија освојила 31 златну медаљу, три као Краљевина Југославија, 23 за време СФЈР и две у доба Србије и Црне Горе.

Вучић честитао Мандићевој освајање олимпијског злата

Предсједник Србије Александар Вучић честитао је српској репрезентативки у теквондоу Милици Мандић освајање златне медаље на Олимпијским играма у Токију, поручивши да је донијела велику радост Србији.

"Најсрдачније честитке нашој Милици Мандић на сјајној победи и првом олимпијском злату које је донела нашој земљи! Поново сте показали шампионску борбеност, истрајност и енергију, а Србији донели велику радост. Браво, Милице!", написао је Вучић на "Твитер" налогу.

Мандићева је непосредно по освајању златног одличја српским новинарима у Токију рекла да је живјела за тај моменат, те да њена медаља припада цијелом тиму.

"Најлепше је стајати на победничком постољу и слушати химну своје земље. То увек буди посебне емоције, тако је било у Лондону /2012. године/ тако је и сада. Волела бих да је цео тим могао са мном на постоље", рекла је она.

Честитке Мандићевој су упутили и предсједник Народне скупштине Србије Ивица Дачић и министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана