Мијат Гаћиновић за “Глас Српске” анализира континентални шампионат: Канте трчи за тројицу, Французи иду до краја

Душан Репија
Мијат Гаћиновић за “Глас Српске” анализира континентални шампионат: Канте трчи за тројицу, Французи иду до краја

БАЊАЛУКА - Према до сада приказаном на Евру фудбалер Хофенхајма Мијат Гаћиновић види Французе као изразите фаворите да оду до самог краја, док је Италија друга селекција која је на њега оставила врло јак утисак.

Фудбалер из Требиња ужива на одмору након вјенчања са дугогодишњом дјевојком и признаје да овај континентални шампионат не прати онако како је навикао - пажљиво гледајући сваку утакмицу од првог до посљедњег минута. Ипак, за оно што најбоље ради и од чега живи увијек мора бити времена. Поред свакодневних тренинга који су обавезни и ван сезоне, те квалитетно проведеног времена са најмилијима, репрезентативац Србије прати фудбалске битке широм Европе.

- Нећу рећи ништа ново ако кажем да су Французи први фаворити. На папиру имају најбољу екипу, добили су Нијемце у првој утакмици уз доста добру игру, али мислим да имају још резерве и да ће бити бољи како такмичење буде одмицало. Још је рана фаза турнира, али су Италијани у два меча показали много. Одлично изгледају као екипа иако то нису онако звучна имена на каква смо навикли. Играју страствено за своју земљу и видим их јако далеко, у самој завршници - рекао је Гаћиновић за “Глас Српске”.

Сложио се са констатацијом да Италијани воде са 1:0 већ послије пјевања химне. 

- Треба имати на уму да је њихова химна мелодична и може тако да се отпјева, али на тај начин се види њихова приврженост, којим шаљу јако лијепу слику и сигурно се напумпају адреналином пред први звиждук судије - нагласио је Гаћиновић.

Како и на сваком великом првенству у фокусу медија су нападачи, Ромелу Лукаку, Кристијано Роналдо, Килијан Мбапе.... Међутим, наш саговорник апострофира потпуно другачији тип играча који је на њега оставио јак утисак.

- Без сумње Нголо Канте. Невјероватно је како се креће и колики простор покрива између два шеснаестерца. Понекад је тешко избалансирати тим у коме играју Мбапе, Гризман и Бензема, али Канте заједно са Полом Погбом ради невјероватан посао држећи цијелу средину терена. Он трчи за тројицу... Играо сам против њега, страшан је. Буквално вас “једе” цијелу утакмицу, не можете да дођете до даха - подвукао је фудбалер Хофенхајма.

У контакту је са неколико учесника првенства који су му похвалили организацију првенства, без обзира што је раштркано у 11 земаља. Највећи плус за сваког фудбалера је повратак публике.

- Причам вам оно што су ми рекли, кажу да је све у реду, а посебно им значе бар полупуне трибине. Атмосфера са мечева из Будимпеште подсјетила ме је на она времена од прије појаве вируса. Вјерујте да сваки фудбалер живи за дан када ће поново све бити нормално. Надам се да ће све проћи како треба, па да ћемо играти у обичајном окружењу већ на старту нове сезоне - истакао је Гаћиновић.

Лаконоги везни фудбалер неће баш по добром памтити минулу сезону, прву у дресу Хофенхајма.

- Требало ми је мало времена да се привикнем на нову средину, што је очекивано и није непредвиђено. Када сам ухватио ритам доживио сам повреду и пропустио добар дио утакмица, али сам се у финишу вратио на терен. Сада сам потпуно здрав, тренирам индивидуално сваки дан како бих на почетак припрема дошао у доброј форми и пуних батерија. Хофенхајм је добра средина за мене, имамо добар тим и надам се бољој сезони на свим пољима. Увијек кажем, Боже здравља, а све остало ће доћи - закључио је Гаћиновић.

Глава боли због Србије

Иако ужива у породичној идили, признаје да му је жао што Србија није заиграла на Евру ни послије 21 године.

- Вјерујте да ми је баш тешко када видим какве све екипе учествују, а ми поново нисмо тамо. Међутим, чим се нисмо пласирали, очигледно је да нисмо заслужили. Тако гледам на ствари од почетка каријере. Са новим селектором Драганом Стојковићем кренуло је набоље и надам се таквом тренду у будућности. Досадашње утакмице сам пропустио због повреде, али сам био на првом окупљању и осјетио сјајну атмосферу. Селектор је тај који окупља и ствара заједништво па колико видим и чујем за сада све иде онако како треба - рекао је Гаћиновић.

Ни Костић не зна гдје ће

Одласком из Ајнтрахта није изгубио везу са овим клубом и пријатељима који су остали у Франкфурту. Колико ће становник овог града још бити Филип Костић једно је од актуелнијих питања овог љета.

- Мислим да ни он не зна одговор на њега. Имао је феноменалну сезону, а већ годинама игра сјајно у континуитету, тако да ће бити занимљиво видјети да ли ће се опробати на још вишем нивоу - нагласио је његов велики пријатељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана