Која ће се лопта користити на предстојећем Европском првенству

ГС
Foto: Илустрација

Поједине фудбалске лопте временом добијају иконски статус те остају заувијек повезане у популарној машти с одређеним тимом, утакмицом, играчем или голом.

 Адидас Танго, Телстар и Трицолоре лопте ушле су у историју из свих правих разлога, док су друге критиковане због изгледа или начина кретања зраком.

Чини се да су надоградње лопти уочи сваког великог међународног турнира у модерној ери пратиле негодовање голмана и традиционалиста.

За Февернову и Јабулани лопте са Свјетског првенства 2002. и 2010. неславно се говорило да имају варљив одскок и лет.

Свјетско првенство у Јужној Африци имало је пуно тренутака за памћење, али толико изругивани Јабулани било је нешто што су, чини се, сви жељели заборавити.

“Фудбал је ужасан. Лопте су попут оних које купујете у супермаркету”, рекао је бразилски голман Јулио Цесар, дајући тон бујици омаловажавајућих коментара.

Ни његов саиграч Робинхо није био импресиониран.

“Засигурно тип који је дизајнирао ову лопту никада није играо ногомет. Али ми не можемо ништа учинити. Морамо играти с њима”, рекао је.

“Нови модел је апсолутно неадекватан и мислим да је срамотно допустити нам да играмо тако важно такмичење, на којем учествује пуно првака, с оваквом лоптом”, додао је Италијан Гианлуиги Буффон.

Анализа кретања лопте у зрачном тунелу открила је да су играчи имали неко оправдање за своје приговоре.

С мање панела и асиметричним дизајном, Јабулани се кретао брже од стандардне лопте и био је склонији скретању.

Као што је уобичајено, Адидас ће испоручивати лопте и за предстојећи Еуро 2020. те се надају како ће овај пут избјећи било какве контроверзе.

Названа је Унифориа, као спој двије ријечи “унитy” (јединство) и “еупхориа” (еуфорија). Лопта је углавном црно-бијела, али с бљесковима флоуресцентне боје.

Унифориа ће 11. јуна имати свој први такмичарски наступ у уводној утакмици турнира између Турске и Италије, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана