Клупа Челзија и тешка и слатка

Приредио: Дејан Марић
Клупа Челзија и тешка и слатка

ЛОНДОН - Бити менаџер Челзија у ери Романа Абрамовича најгори је посао на свијету за фудбалске тренере!

Овај закључак лако се може извести из чињенице да је руски олигарх за 18 година на “Стемпфорд бриџу” промијенио 12 стручњака, чије главе нису могле да спасу ни титуле у Премијер лиги ни пехари у Лиги шампиона. Мада, већина тренера “душевни бол” због отказа дебело је наплатила. Тако је Абрамович на име одштете морао да им исплати 110,5 милиона фунти, а та сума ће додатно нарасти након посљедњег разлаза са Френком Лампардом.

Занимљиво, газда Челзија је отпуштао тренере попут Клаудија Ранијерија, Жозеа Муриња, Карла Анћелотија... и ниједном се није лично огласио након “реза”. Све до отказа Лампарду, када је осјетио потребу да јавности саопшти како је то била “тешка одлука” те да ће Френк заувијек бити “икона клуба”.

“Премијерни” отказ Абрамович је уручио Ранијерију иако је Италијан сезону завршио као други и стигао до полуфинала елите. Потом је на ред дошао Мурињо. Португалац је направио ренесансу на “Стемпфорд бриџу”, освојио двије круне, ФА куп, Лига куп... Међутим, све то било је недовољно да остане на клупи након слабог старта сезоне 2007/08.

Наслиједио га је Аврам Грант, који је на крају исте кампање експресно отпуштен иако је стигао до финала Лиге шампиона. Потом су се на клупи смјењивали Луис Фелипе Сколари, Гус Хидинк, Анћелоти, Андре Виљаш-Боаш, Роберто ди Матео. Можда и најчуднији случај је управо Ди Матеов. Италијан је на клупу сјео у марту 2012, већ 5. маја је освојио ФА куп, а 19. маја дуго чекану Лигу шампиона. И у новембру исте године је отпуштен. Челзи су у Абрамовичевој ери предводили и Рафаел Бенитез, Антонио Конте, Маурицио Сари и поменути Лампард.

Смјену, односно двије, највише је наплатио Мурињо узевши газди 31,4 милиона фунти. Конте је у џеп ставио 26.600.000, Сколари 12.600.000, Виљаш-Боаш 12.000.000, Ди Матео 10.700.000 фунти...

ЛИНЕКЕР: Комедија

Прослављени енглески фудбалер Гери Линекер разочаран је одлуком Романа Абрамовича да отпусти Френка Лампарда.

- Ово је комично. Било је јасно да ће му требати времена да уклопи сва појачања. Стрпљење више не постоји у фудбалу. Одговорни у Челзију никако да науче лекцију - јасан је Линекер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана