Јубиларна, 70. сезона “формуле 1” стартује у недјељу: Једначина са безброј непознатих

Дејан Марић
Јубиларна, 70. сезона “формуле 1” стартује у недјељу: Једначина са безброј непознатих

ЛОНДОН - Нова сезона “формуле 1” коначно ће почети у недјељу у Аустрији. Јубиларна, 70. кампања биће по много чему јединствена и, без сумње, донијеће нам прегршт узбуђења.

Најбржи циркус требало је да почне још 15. марта. Возачи, лидери и особље тимова окупили су се у Аустралији и када су мотори требали да загрме улицама Мелбурна, услиједило је отказивање због пандемије короне.

И тада смо од новог шампионата имали велика очекивања. Главно питање било је може ли Луис Хамилтон изједначити рекорд Михаела Шумахера са седам титула и престићи га по броју побједа (84-91). Многе је интересовало како ће изгледати “рат” у Маранелу између Себастијана Фетела и Шарла Леклера. Неки су се питали је ли коначно дошао крај шестогодишњој доминацији Мерцедеса?

Сва ова питања и данас стоје. Само, у посљедња нешто више од три мјесеца промијенило се много тога, због чега је нова кампања постала једначина са безброј непознатих. Већ поменути Фетел је шокирао јавност објавом да на крају сезоне напушта Ферари. Нико не зна гдје ће Себ бити наредне године - у пензији, Мерцедесу, Реноу, Астон Мартину? Овај потез изазвао је домино ефекат, те су “црвени” потписали уговор са Карлом Сајнцом из Мекларена, на чије мјесто је стигао Реноов Данијел Рикардо. Дакле, барем три возача наредне сезоне неће возити за исте тимове, што ће значајно утицати на динамику унутар екипа, посебно ако се зна да су поједини подаци о перформансама и развоју болида права мала блага.

Посебно питање је како ће се сви актери каравана снаћи у пандемијским условима јер ће трке бити вожене по посебним безбједносним протоколима, без присуства гледалаца. Кључна недоумица је и шта ће се десити ако неко од пилота буде инфициран короном.

Наравно, ревидирани календар ће за посљедицу имати фаворизовање одређених екипа због конфигурације тих писта. Примјера ради, прве двије трке возе се у Аустрији, трећа у Мађарској. У посљедње двије године Ред Булов Макс Ферстапен је славио у Шпилбергу, док је у 2019. освојио прву пол-позицију на “Хунгарорингу”, што га чини фаворитом на старту.

Драж новом шампионату даје и Рејсинг поинт. Наиме, у Силверстону су се одлучили на несвакидашњи, револуционарни корак - готово до најситнијих детаља су копирали прошлогодишњи болид Мерцедеса, због чега су неријетко били мета критика. Па ипак, ти удари не треба да их брину ако се зна да су на предсезонским тестирањима били четврти на листи најбољих тимова, иза неприкосновене “велике тројке”. То обећава пред нову велику промјену, стапање са Астон Мартином од 2021.

За крај, вриједи споменути и дилему везану за развој болида. Наиме, тимови који 2020. заврше на зачељу током 2021. године ће добити највише времена да у ваздушном тунелу раде на унапређењима. А ако се зна да нас у 2022. години очекује драматична промјена правила, то ми могао бити велики, огроман бенефит.

Календар

За сада је потврђен ревидирани календар са осам трка. Након премијере у Аустрији, и друга трка биће вожена у Шпилбергу седам дана касније. Потом слиједи наступ у Мађарској (19. ју­л), дупли програм у Великој Британији (2. и 9. август), након чега се караван сели у Шпанију (16. август). Седма станица биће Белгија (30. август), а осма Италија (6. септембар). Монца, без сумње, неће бити посљедња битка сезоне. Италија би, наиме, могла добити још двије трке, у Имоли и Муђелу, док се преговара и са португалским Портимаоом. Може се очекивати да ће на јесен бити вожено и у Русију, Абу Дабију, потенцијално и Бахреину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана