Јовић осјећа терет Реаловог дреса

Иван Драгичевић
Јовић осјећа терет Реаловог дреса

МАДРИД - Дрес Реал Мадрида је привилегија, али са собом носи невјероватан притисак. Сви други клубови на свијету могу да поднесу период адаптације новог играча, али се у Реалу од појачања очекује да од почетка доприносе екипи.

Од момента када је ставио параф на уговор са “краљевским клубом” невјероватан терет на леђима осјећа српски нападач Лука Јовић. Иако је потписао уговор на пет година, из којег се може закључити да је пројекат за будућност клуба, млади голгетер већ послије два мјесеца трпи велике критике у Шпанији.

Трећи пут ове сезоне Лука је био стартер. Тренер Зинедин Зидан дао му је прилику од првог минута против Мајорке, али се тај потез није показао као добар. Реал је изгубио, а Јовић је приказао блиједу партију за 66 минута на терену.

На руку му не иде ни веома лоша форма екипе, нити ситни проблеми са повредама, а најмање тензија у националном тиму гдје је ушао у сукоб са селектором Љубишом Тумбаковићем.

Након Едена Азара Шпанци су се окомили на момка из Бијељине. То је потпуно логично, јер скупо плаћени фудбалери су први на удару у великим клубовима, када ствари не иду замишљеним током. Реал посрће на старту сезоне, не иде му бајно у Лиги шампиона, ни у домаћој Ла лиги. Срећом по Мадриђане, ни највећи ривал Барселона не блиста.

Једни друге прате киксевима, а Зидан се вјероватно преиспитује зашто се враћао на клупу тима послије три узастопне европске круне. Сада је поново на истом мјесту, али на врелој клупи, јер на неки начин спроводи смјену генерација и прави нову конструкцију тима. Према његовој визији, дио тог пројекта је Јовић.

За сада Србин није приказао раскошан таленат у којем су уживали фудбалски фанови у Франкфурту. Реал је највећи клуб на свијету и као такав је прогутао многе таленте. Није лако изборити се са притиском који постаје све тежи. Шпански новинари који прате Реал потрудили су се да прикажу колико је слабу утакмицу одиграо Јовић на Балеарима.

- Статистика не лаже. Показује да је Србин најмање учествовао у игри. Додирнуо је лопту само 25 пута, а имао је најмање додавања на утакмици, тек 12. Као нападач није дао никакав допринос, није имао контакт са лоптом у казненом простору Мајорке. Лука ниједном није шутирао ка голу. Практично није постојао - пише у тексту шпанске “Марке”.

Подршку свом играчу дао је француски тренер, који ипак има више стрпљења од “седме силе”. Ко боље од Зидана зна како ствари функционишу у клубу и око њега? И сам је недавно био на оптуженичкој клупи, медији су га смјењивали и као да су заборавили све ствари које је урадио ка тренер Реала. Зато је свјестан колико је тешко његовим новајлијама у овом тренутку.

- Лука је добар играч. Добијаће више простора у наставку сезоне. Иако није много играо до сада, његово самопоуздање није пољуљано. Бољи је него на почетку, учи језик и све боље говори шпански. Вјерујем у њега, он је важан фудбалер за ову екипу - рекао је Зидан.

Реал послије девет одиграних утакмица има само 18 бодова. Мадриђани су први пут поражени у овој сезони Ла лиге, али већ имају три ремија, која није казнила Барселона.

Каталонци су избили на чело табеле побједом против Еибара, али далеко од тога да су у форми која би им гарантовала миран наставак борбе на три фронта. Нови кикс уписао је Атлетико Мадрид, који је ремизирао се Валенсијом.

Резултати и стријелци деветог кола: Гранада - Осасуна 1:0 (Дуарте 38), Еибар - Барселона 0:3 (Гризман 13, Меси 58, Суарез 66), Атлетико М. Валенсија 1:1 (Коста 36. пенал - Парехо 82), Хетафе - Леганес 2:0 (Анхел 64, 84), Мајорка - Реал М. 1:0 (Лаго Жуниор 7), Алавес - Селта 2:0 (Магаљан 50, Перез 80), Реал С. - Бетис ***. Синоћ: Еспањол - Виљареал, Билбао - Ваљадолид, Севиља - Леванте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана