Јапан: Вакцинација није услов за Олимпијске игре

АА
Foto: Архива

Јапанске власти су у уторак саопштиле да вакцинација није услов за учешће на Олимпијским играма планираним за јули-септембар, које су прошле године пролонгиране због пандемије коронавируса, јавља Агенција Анадолија (АА).

"Разматрамо свеобухватне мјере за одржавање сигурних игара, чак и без да вакцина буде услов за учешће", рекао је Катсунобу Като, главни секретар кабинета јапанске владе, на конференцији за медије.

Јапан је требао бити домаћин Олимпијских игара планираних за прошлу годину, али су пролонгиране због пандемије ЦОВИД-19.

Влада на челу с премијером Јошихидеом Сугом одлучна је да настави с организацијом Олимпијских и Параолимпијских игара које би требале бити одржане од краја јула до почетка септембра.

Анкета коју је провела агенција "Kyodo News" показује да најмање 80 посто испитаника жели нови термин за игре.

Прошле седмице је челник организационог комитета за Олимпијске игре у Токију казао како је апсолутно немогуће одгодити овогодишње Љетне олимпијске игре, па чак и због пандемије коронавируса.

"Чак и најмањи осјећај неизвјесности утиче на све. Све што могу рећи је да ћемо наставити с припремама", рекао је Yоширо Мори.

Процјењује се да би Олимпијада у Токију могла коштати 15,8 милијарди долара.

У протеклих неколико мјесеци у Јапану је дошло до пораста броја ЦОВИД-19 случајева, нарочито у Токију, гдје би се игре требале одржати.

Влада је увела ванредно стање у неколико провинција, како би помогла централним и локалним властима у бољем контролирању пандемије.

Токио је у уторак потврдио 1.240 нових случајева заразе, и то је седми узастопни дан с више од 1.000 заражених. Укупан број заражених у главном граду је 87.914.

Власти планирају крајем фебруара почети вакцинацију, а приоритет ће бити медицински радници и старије особе.

"Урадићу све што могу како бисмо били сигурни да су сигурне и ефикасне вакцине дате што већем броју људи што је прије могуће", рекао је Таро Коно који је у понедјељак именован за челника у борби против коронавируса у Јапану.

Јапан је потписао уговоре с Фајзером, АстраЗенеком и Модерном за испоруку вакцина за своје становнике за прву половину године.

У земљи је потврђено 335.795 случајева заразе, а од тога 4.370 заражених је преминуло, показују подаци Универзитета Џонс Хопкинс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана