Истраживање Асошијетед преса подсјећа на ремек-дјело Душана Ковачевића: Шпијун Катару донио Мундијал

Г.С.
Истраживање Асошијетед преса подсјећа на ремек-дјело Душана Ковачевића: Шпијун Катару донио Мундијал

ЊУЈОРК - Свијет је остао у чуду када је ФИФА одредила да Катар буде домаћин Мундијала 2022. године, али је сада јасно да другачије није ни могло бити. Абнормално богати домаћини ангажовали су, наиме, бившег агента ЦИА да шпијунира конкуренте и подмеће им клипове у точкове.

Америчка новинска агенција Асошијетед прес објавила је обимно истраживање, а према овој причи би се комотно могао снимити филм. Наслов би могао да буде “Катарски шпијун”, у стилу ремек-дјела Душана Ковачевића, само што су у главним улогама били много моћнији играчи од гиганата глумишта Данила Бате Стојковића, Звонка Лепетића и Боре Тодоровића - Катар, ЦИА и ФИФА, на чијем је челу тада био корумпирани Сеп Блатер.

Катарани су ангажовали бившег официра ЦИА Кевина Чалкера да шпијунира конкуренте попут САД и Аустралије, али и кључне фудбалске званичнике који су изабрали домаћина. Неограничена количина новца омогућила им је да пазе на сваку ситницу како би били сигурни да ће довести 32 најбоље селекције у залив. Присмотра је подразумијевала да се неко представља као фоторепортер како би пратио понуду супарничких држава или да се на “Фејсбуку” представља као привлачна жена како би се приближио мети. Оперативци који раде за Чалкера и Катар такође су тражили евиденцију позива на мобилном телефону најмање једног високог званичника ФИФА уочи гласања 2010. Такође је задужио подизвођачку фирму “Дилиџенс” из Лондона да прибави комуникационе и финансијске податке званичника ФИФА Џека Ворнера и Чака Блејзера. Блејзер, бивши највиши амерички фудбалски званичник који је признао кривицу по оптужбама за корупцију у вези са ФИФА и радио као доушник за ФБИ, умро је 2017.

- Највеће достигнуће пројекта “Немилосрдни” су успјешне операције продора усмјерених на гласне критичаре унутар ФИФА - наводи се у једном документу Чалкерове компаније “Глобал риск адвајзерс” из 2014, који описује пројекат за чије је извођење затражено 387 милиона долара током девет година.

Колико је на крају отишло новца за ову операцију, није познато, али је јасно да један од кључних људи у кампањи, шеик Јусеф ал-Карадави, није штедио. То потврђују и његове ријечи када је прије 11 година славодобитно казао да је Катар понизио Сједињене Америчке Државе.

Прича које ће дискредитовати домаћина Мундијала сигурно ће бити још, али су они успјели у својој намјери и једно је сигурно - Катарани неће жалити новац да свијету покажу раскош и оправдају добијање домаћинства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана