Играчи Бундеслиге дио плате дају запосленима

Агенције
Играчи Бундеслиге дио плате дају запосленима

БЕРЛИН - Фудбалери највећих клубова у Њемачкој пристали су на смањење плате како би остали запослени у клубу редовно примали зараде.

Прекид такмичења усљед пандемије вируса корона жестоко ће осјетити сви клубови, а наравно највише ће изгубити они највећи. Процјењује се већ сада да су тимови из лига петице остали без планираних четири милијарде евра, а губитак ће бити мањи уколико такмичење ипак буде настављено.

Међутим, у највећем проблему су они "обични" смртници који раде на стадионима, у кухињи или вешерају и који се труде да звијездама буде све потаман како би могли да се усредсриједе само на фудбал. Њихове зараде не разликују се нимало од просјечног становника земље, па су фудбалери одлучили да се солидаришу и одрекну дијела новца. Играчи Борусије Менхенгладбах повукли су први потез и пристали да уступе дио зараде онима који брину о њима, а истим путем су кренули првотимци имењака из Дортмунда, Бајерна, Шалкеа и Бајер Леверкузена. Наравно, жртву ће принијети и сви директори и руководиоци клубова.

С тим да се сваки клуб бори са сопственом муком, па ни детаљи нису свуда исти. Борусија Дортмунд има, рецимо, 850 запослених и годишње на плате даје 140 милиона евра, па је већ предложено да Марко Ројс и остатак дружине са "Вестфалена" примају 20 одсто мању плату ако се утакмице уопште не буду играле, а десет одсто ако се буду играле пред празним трибинама. То би значило да се сваког мјесеца сачува око 2,3 милиона евра ако се мечеви не буду играли, односно пола од тога ако се буду играли пред празним трибинама.

Разговоре са екипом обавили су и у Минхену, свлачионицу су представљали Мануел Нојер, Томас Милер, Роберт Левандовски, Давид Алаба, Џошуа Кимих и Тијаго Алкантара. Тамо су сви, рачунајући и управу и стручни штаб, пристали на смањење плате у висини од 20 одсто. Начелни договор је постигнут и у Шалкеу с тим да проценат тек треба да се одреди, али је вјероватно да ће то бити отприлике иста сума. Из Леверкузена рапортира Руди Фелер.

- Звао сам капитена Ларса Бендера. Разговарали смо о неколико тема, али, наравно, и о платама. Ларс ми је сигнализирао да су сви спремни да помогну клубу - рекао је Фелер.

Играчи ће свакако преживјети без неколико десетина или стотина хиљада евра, док ће обичним радницима добро доћи сваки евро, а прије свега клубовима ће значити што неће морати да их шаљу на биро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана