Хамилтон као вихор

Агенције
Хамилтон као вихор

СИЛВЕРСТОН - Британски возач у болиду Ферарија Луис Хамилтон био је најбржи у десетој трци овогодишње сезоне “формуле 1”, побиједивши на домаћој стази у Силверстону са временом 1.21:08,452 часа.

 

Био је ово његов шести тријумф у Великој Британији, а укупно седми ове сезоне у десет вожених трка. Иза себе је оставио клупског колегу Шпанца Валтерија Ботаса и возача Ферарија Шарла Леклера из Монака.

Ботас је одбранио прву позицију на старту, а тада је и дошло до контакта при покушају напада Хамилтона, али није било инцидената.

У осмом кругу десило се и прво одустајање када је Кевин Магнусен (Хас, Данска) био приморан да повуче свој болид са писте. У наредним круговима вођена је велика борба између Макса Ферстапена (Ред Бул, Холандија) и Леклера, који су гледаоцима пружили прави спектакл у најбољој трци ове сезоне до сада. За то вријеме Хамилтон и Ботас су уредно постављали најбрже кругове на стази икада. Недуго потом Ферстапен је обишао Себастијана Фетела (Ферари) сјајним маневром са спољне стране, покушао је Нијемац да узврати у наредној кривини, али је касно кочио, док је Ферстапен рано почео да кочи, па је Фетел предњим крајем ударио Ферстапенов задњи, избацивши обојицу ван стазе. Фетел је морао у бокс и тада је постао посљедњепласирани возач на стази, док је његов тимски колега Леклер успио да се домогне треће позиције, са које је и почео трку. У међувремену је Фетел добио казну од 10 секунди због поменутог инцидента.

Луис Хамилтон је захваљујући возилу безбједности дошао до прве позиције, а захваљујући сјајној вожњи у посљедњем кругу и до најбржег круга икада на Силверстону.

Била је ово 70. награда Велике Британије, а 11. трка вози се у Хофенхајму 28. јула за Велику награду Њемачке.

Генерални пласман

Возачи

1. Луис Хамилтон         223

2. Валтери Ботас 184

3. Макс Ферстапен       136

4. Себастијан Фетел      123

5. Шарл Леклер  120

 

Конструктори

1. Мерцедес         407

2. Ферари  243

3. Ред Бул  191

4. Мекларен        60

5. Рено       39

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана