Грчки тенисер Стефанос Циципас говорио о својим хобијима: Хоћу да будем другачији јер сам филозоф

Срна
Грчки тенисер Стефанос Циципас говорио о својим хобијима: Хоћу да будем другачији јер сам филозоф

МОНТЕ КАРЛО - Грчки тенисер Стефанос Циципас открио је да му разни хобију помажу да буде креативнији и конкретнији на терену.

Шести рекет планете је у разговору за “Бихајнд д рекетс” додао и да жели да буде другачији, да себе сматра филозофом, као и да многи људи често не разумију његове објаве на друштвеним мрежама.

- Имам хобије ван терена, али ми то све помаже да у тенису будем креативнији и конкретнији. Понекад моје објаве на друштвеним мрежама људи не схватају. Оне изражавају моју унутрашњу креативност. Трудим се да будем другачији. Ја сам филозоф, долазим из земље која има богату филозофску историју и, не знам, можда сам у претходном животу био Питагора или Сократ - истакао је Циципас.

Стефанос је открио и у ком тренутку је схватио да може да направи нешто велико у каријери.

- Године 2018. сам се пробио међу топ 15 тенисера свијета и био носилац на гренд слему. Тада сам скапирао колики је мој потенцијал. Прије тога је било дана када ми није ишло, када сам сумњао у себе. Играо сам фјучурсе и нисам био сигуран да ли сам довољно добар за професионални тенис - нагласио је Циципас.

Велику помоћ у сазријевању имао је и од психолошког савјетника.

- Моја земља је такође пролазила кроз тежак период. Грчка је била на ивици банкрота. Читава нација је патила. Моји стричеви и тетке нису имали послове и нису могли да хране породице, сви су гледали у мене као да сам проблем. Осјећао сам се изоловано. Нисам био код куће да то све видим, доста сам путовао и била ми је потребна подршка. Мој психолошки савјетник ме је инспирисао. Тада сам рекао себи: “Мораш да се посветиш тенису, не смијеш да одустанеш. Мораш да идеш даље, само напријед”. Играм тенис да докажем велику историју своје земље и да постигнем велики успјех - закључио је Циципас.

Млади Грк иза себе има пет титула, од којих је најзначајнија она на завршном мастерсу прошле године. Најбољи пласман на АТП ранг-листи била му је пета позиција.

Интровертан спорт

Говорио је 21-годишњи Атињанин и о другим проблемима с којима се сусреће на туру.

- Тенис је интровертан спорт, стално смо сами. Имамо тим људи који нас прати по свијету, али сам бројне непроспаване ноћи провео сам. Сва та путовања и такмичења, све је врло стресно. И ја сам био интровертно дијете које није имало много пријатеља. Када сам први пут почео да играм на туру, мислио сам да ћу тамо стећи пријатеље, али десило се потпуно супротно. Играчи су углавном сами. Вјерујем да тенисери не желе да се спријатеље јер мисле да ћеш узети неку њихову тајну и побиједити их. Мислим да су само превише озбиљно то схватили. Пријатељи би ти помогли да не будеш усамљен током путовања - поручио је Циципас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана