Година од погибије легендарног Кобија Брајанта

Агенције
Година од погибије легендарног Кобија Брајанта

ЛОС АНЂЕЛЕС -Прије тачно годину, 26. јануара 2020. године, у хеликоптерској несрећи је погинуо Коби Брајант, један од најбољих кошаркаша у историји.

Брајант, његова кћерка Ђијана и још седам особа су погинули у хеликоптерској несрећи у Калабасасу, мјесту поред Лос Анђелеса.

У хеликоптеру који је, упркос густој магли, кренуо из округа Оранџ ка академији "Мамба" у мјесту Таузенд Оукс, 60-ак километара западно од центра Лос Анђелеса, с Кобијем и Ђијаном су путовали и бејзболски тренер Џон Атобели, његова супруга Кери и кћерка Алиса, кошаркашки тренер Кристина Мајсер, млада кошаркашица Пејтон Честер и њена мајка Сара те пилот Ара Зобејн.

Свих девет особа је погинуло у удару у тло и експлозији хеликоптера.

И даље је непознат узрок пада хеликоптера Сикорски С-76Б, а амерички Национални одбор за безбједност превоза ће 9. фебруара објавити закључак о истрази која је покренута одмах након несреће.

Од једног од најбољих кошаркаша емотивним порукама су се опростили скоро сви велики свјетски спортисти, а комесар НБА лиге Адам Силвер је одмах одлучио да награда за најкориснијег играча Ол-Стар утакмице носи Брајантово име.

Брајант је такође постхумно одмах уврштен у Кућу славних.

Он је у 20-годишњој НБА каријери постигао 33.643 поена, освојио пет титула, 18 пута играо на Ол-Стар сусрету, био МВП лиге 2008. године, а два пута је освојио злато са САД-ом на Олимпијским играма.

Брајант, који је имао надимак "Црна Мамба", читаву каријеру провео је у Лос Анђелес Лејкерсима, чинећи чувени тандем са Шејкилом О''Нилом.

Пет пута је био шампион НБА лиге, а из кошарке се повукао у априлу 2016. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана