Француска фудбалска Лига 1 пред колапсом

Срна
Француска фудбалска Лига 1 пред колапсом

ПАРИЗ- Најјача француска фудбалска лига је пред колапсом, а клубови пред банкротом након пропасти продаје телевизијских права спортским каналима, па ће многе екипе морати зимус да у пола цијене продају најбоље играче.

Вођство француске Прве лиге је 2018. године склопило уговор са шпанском компанијом "Медијапро", која се обавезала од сезоне 2020/2021. да плаћа 815 милиона евра по сезони, односно 3,25 милијарди за трајање цијелог уговора до 2024. године.

Био је то други највећи уговор за телевизијска права неке професионалне лиге у Европи, одмах иза еглеског Премијершипа, па се чинило да је пред Французима свијетла будућност.

Међутим, компанији "Медијапро" је у априлу прошле године срушен кредитни рејтинг и почели су финансијски проблеми.

Крајем године постало је јасно да "Медијапро" неће моћи да испоштује обавезе из уговора, а клубови су били већ тешко погођени кризом са вирусом корона, због које је сезона 2019/2020. прекинута.

Шпанска компанија била је, у тренутку раскида уговора, дужна нешто мање од 400 милиона евра клубовима.

Спас је понудио "Канал плус", који је дао слабију понуду од 650 милиона евра по сезони, а француска лига је прихватила јер није имала избора.

А, онда је, ових дана, "Канал плус" обавијестио лигу да и он одустаје од куповине телевизијских права и да одустаје чак и од преноса двије утакмице по колу.

То значи да од 5. фебуара неће уопште бити преноса француског првенства ако се хитно не нађе неко рјешење.

Процјењује се да су клубовима пандемија и дебакл са телевизијским правима "избили" око милијарду евра.

Ако до тога дође, клубови ће већ у зимском прелазном року почети да продају своје најбоље играче, и то "дебело" испод цијене јер их једноставно више не могу плаћати.

У проблемима је чак и супербогати Париз Сен Жермен, који је због пандемије већ изгубио 125 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана